A „kedves nagypapa”, akit a média vádolt meg antiszemitizmussal

Pogátsa Zoltán közgazdász és Tóth Csaba, a Mérce újságírója elemezték az antiszemita Jeremy Corbyn bukásának okait az Új Egyenlőség podcastjában.

A beszélgetés témája a kérdés volt, miszerint miért bukott meg Jeremy Corbyn?

Tóth úgy vélte, hogy Corbyn bukásának oka, hogy „nem volt egyesítő típusú dolog [személy]”, példának okáért „nem volt hajlandó engedni” különböző témákhoz – így az izraeli-palesztin konfliktushoz – való hozzáállása terén. A témában nem sikerült felforgatnia a közbeszédet 2-3 év alatt, nem lett hegemóniája, és ennek fő oka a jobboldali brit médiatúlsúly.

Mint az újságíró vélte:

„A sajtó – amit minden nap megkapnak az emberek és amire ő rendszeresen reagált is védekező pozícióból – ezeket a dolgokat is nagyon erősen hangsúlyozta, például kisütötte belőle az antiszemitizmus-vádat”.

Utóbbi „vád” Tóth szerint „homloktér-kérdés [sic!] volt”.

Pogátsa a fentiekhez hozzátette, hogy a Guardian „centrista” lap (sic!) is kritikus volt Corbynnal, illetve kifejtette nézetét, hogy a kép, amit a sajtó mutatott Corbynról, nem volt valós.

Corbynnak ugyanis „kedves nagypapa imidzse van”, „nincs karizmája”, ami Pogátsa szerint nem is baj, mert a karizmatikus politikusok csak bajt okoznak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Az antiszemitizmus miatt is bukott a brit Munkáspárt

Kész távozni a brit Munkáspárt vezetője – de nem azonnal. Jeremy Corbyn a Brexitet okolja a választások eredményeiért.