Az antiszemitizmus miatt is bukott a brit Munkáspárt

Kész távozni a brit Munkáspárt vezetője – de nem azonnal. Jeremy Corbyn a Brexitet okolja a tegnapi választások eredményeiért.

A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt győzelemmel szerzett abszolút többséget az előrehozott parlamenti választásokon, miközben a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az elmúlt több mint nyolc évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el.

A péntek reggeli eredmények alapján a Konzervatív Párt tagjai 364 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban — 47 fővel növelve parlamenti részleg létszámát. A Munkáspárt frakciója pedig 203 fős lehet, azaz 59 képviselővel kisebb, mint eddig.

Vihar a Munkáspártban

Miközben a toryk kitörő örömmel fogadták az eredményt, a sajtóhoz eljutott információk szerint a Munkáspártot jelentősen megrázta a vereség. A párton belül többen Corbyn azonnali lemondását kezdték követelni: a politikust többen azzal vádolják, hogy „túl balos” kampánya mellett pártvezetési hibáival szerzett csúfos vereséget.

A párttagok közül többen az antiszemita botrányok nem megfelelő kezelését is Corbyn szemére vetik.

Nem alaptalanul, hiszen ahogy beszámoltunk róla, a vezetőt hosszú ideje antiszemita botrányok övezték, és Nagy-Britannia főrabbija mellett Izrael és a zsidó közösség is komoly aggodalmakat fogalmazott meg esetleges hatalomra kerülésével kapcsolatban. A Simon Wiesenthal Központ pedig nemrég egyenesen a 2019-es év legantiszemitább személyének nevezte Corbynt.

Izraeli politikusok Johnson győzelméről: „az antiszemitizmus veresége”

Baloldali politikus írta: „Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy boldogsággal tölt majd el a Munkáspárt veresége.”

Noha a 70 éves politikus pénteki bejelentése szerint nem hajlandó azonnal lemondani posztjáról, maga is „nagy csalódásnak” nevezte az eredményeket, és azt mondta: „a jövőben nem vezet választási kampányt” — derül ki a HuffPost írásából.

A felhozott kritikákkal szemben Corbyn az EU-s kiválás körüli vitákat nevezte meg a leszereplés első számú okaként. „A Brexit nagyon polarizálta és megosztotta a vitákat ebben az országban, teljesen felülírta a normál politikai párbeszédet” — fogalmazott.

„Elismerem, hogy ez hozzájárult az eredményhez” — tette hozzá.

Zöld lámpa a Brexithez

A Konzervatív Párt elnöke viszont földrengéshez hasonlította győzelmét, és szerinte ezzel véget értek a népszavazáshoz kapcsolódó „nyomorúságos fenyegetések”.

„Végrehajtjuk a Brexitet január 31-ig — nincs több ‘ha’ és nincs több ‘de‘ vagy ‘talán‘”

— mondta Johnson, aki kezdetektől egyértelmű ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén nem hosszabbítaná meg korábban megszabott átmeneti időszakot, és 2021 januárjától már teljesen újfajta, a kilépési egyezmény feltételei által szabályozott viszony fűzné az Egyesült Királyságot az EU-hoz.

A konzervatívok támogatottsága jelentősen megnőtt azokban az angol régiókban, ahol korábban is nagy erőkkel támogatták a brit kiválást, ugyanakkor Londonban visszaesett a párt népszerűsége. A Munkáspárt nagy mértékben veszített szavazókat a klasszikus munkásosztály körében.

Levélben gratulált Orbán Viktor Boris Johnsonnak a Konzervatív Párt tegnapi választáson elért fölényes győzelméhez.

„Ez az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a demokrácia csak a választók akaratára épülhet” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, a magyarok nagy érdeklődéssel és szimpátiával követték a britek küzdelmét.

„Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani” – írta. Levele végén Orbán Viktor kifejtette Boris Johnsonnak, hogy Magyarország – a kölcsönös tisztelet talaján állva – a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítésére törekszik a jövőben is. (MTI)

További érdekesség, hogy a BBC elemzése szerint a brit szavazóknak összesen kevesebb, mint fele — 47 százalékuk — szavazott azokra a pártokra, amik egyértelműen zászlójukra tűzték a kiválás ügyét a kampány során (a Konzervatív Párt mellett a végül 0 mandátumot szerzett Brexit Párt is ide sorolható).

Mindez valószínűleg újabb érvekkel szolgálhat a következő hetekben azoknak, akik mindeddig új népszavazásért lobbiztak, de tegnap este legalább eldőlt: mostantól Boris Johnson kellő támogatással bír a parlamentben ahhoz, hogy döntsön a kérdésben.

Trump gratulált Johnson elsöprő választási győzelméhez

Johnson  szerint a Konzervatív Párt erőteljes új felhatalmazást kapott a Brexit végig vitelére.