Exit poll: Johnson tovább kormányozhat, a britek hamar kilépnek az EU-ból

A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

A három legnagyobb brit médiatársaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok 368 alsóházi mandátumot szereztek, 50-nel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell. A konzervatívok 1983 óta nem értek el ilyen jó választási eredményt.

Johnson: mindent egy lapra tett fel, bejött. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciója 191 fős lehet, 71 képviselővel kisebb, mint eddig.

A mostani előrehozott választás kiírását Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte, és az indítványt a parlamenttel folytatott hosszas tusakodás után, a negyedik kísérletre október végén sikerült elfogadtatnia.

A Konzervatív Pártnak az eddigi alsóházban nem volt többsége, és a képviselők többször is megszavaztak olyan sarkalatos jelentőségű, ellenzéki kezdeményezésű törvényjavaslatokat, amelyeket a tory kormány nem támogatott.

Ezek közé tartozott az a jogszabály, amely kötelezte Johnsont, hogy kezdeményezze az Európai Tanácsnál a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását, mivel a törvényben foglalt határidőig, október 19-ig a parlament nem hagyta jóvá a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Az Egyesült Királyság október 31-én lépett volna ki az Európai Unióból, de az Európai Tanács 2020. január 31-ig meghosszabbította a kilépési határidőt.

Mint megírtuk, Johnson egyértelmű ígéretet tett rá, hogy győzelme esetén nem hosszabbítaná meg ezt az időszakot, és 2021 januárjától már teljesen újfajta, a kilépési egyezmény feltételei által szabályozott viszony fűzné az Egyesült Királyságot az Európai Unióhoz.

7 pont, amit tudnia kell a brit előrehozott választásokról

A konzervatívok azt remélik, ezúttal kellő támogatottságot szereznek ahhoz, hogy gond nélkül és mihamarabb búcsút inthessenek az EU-nak.