7 pont, amit tudnia kell a brit előrehozott választásokról

A közvélemény-kutatások egységesen stabil konzervatív győzelmet várnak, de megismétlődhet a Munkáspárt meglepetésszerű előretörése?

Nagy-Britanniában december 12-én, azaz jövő hét csütörtökön tartják a Brexit-ügy elhúzódásával összefüggő előrehozott választásokat.

Noha elsőre meglepőnek tűnhet az időzítés, nem első alkalommal járulnak ilyenkor urnához a brit szavazók – 1910-ben, 1918-ban és 1923-ban szintén az év utolsó hónapjában tartottak választásokat.

A szigetországban zajló folyamatokról hét pontban összesítettük a legfontosabb tudnivalókat.

  1. Miért tartanak előrehozott választásokat?

A brit parlament november 6-án oszlott fel hivatalosan. Ugyan a következő választás 2022-ben lett volna esedékes, Boris Johnson miniszterelnök új választásokat írt ki azt követően, hogy a brit parlament – a Brexitről szóló hosszas viták során – véglegesen patthelyzetbe került.

A Konzervatív Párt vezére azt reméli, ezúttal kellő támogatottságot szerezhet ahhoz, hogy legközelebb gond nélkül és mihamarabb búcsút inthessen országa az Európai Uniónak.

  1. Hogyan állnak a pártok?

A legfrissebb közvélemény-kutatások összesítései alapján a Konzervatív Párt 42 százalékkal áll az élen, míg a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 32 százalék körüli.

Tehát Boris Johnson pártja 10-11 százalékpontos előnnyel vezet Jeremy Corbynnal szemben.

Ugyanakkor érdemes megemlékezni arról, hogy 2017-ben a toryk sokáig hasonló arányban vezettek, ám akkor a Theresa May által kiírt választás napjáig, többek meglepetésére a Munkáspártnak sokat sikerült lefaragnia hátrányából.

„A két évvel ezelőtti eset azonban nem egy hét alatt történt, hanem hosszabb folyamat eredményeként zajlott le” – hangsúlyozta lapunknak Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Johnson és Corbyn: hamarosan minden eldől. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A szakértő szerint ezúttal jelentősen kisebb az esély arra, hogy a következő egy hétben drasztikus változás történjen, noha váratlan tényezők mindig fordíthatnak az eredményeken, illetve az ún. egyszemélyes választókerületekre épülő brit választási rendszer is szolgálhat meglepetésekkel, hiszen itt a „győztes mindent visz” elve érvényesül.

A Brexit Párt ugyanis nem indít jelölteket azokban a körzetekben, ahol legutóbb a konzervatívok győztek – ellentétben azokkal a kerületekkel, ahol a Munkáspárt aratott sikert.

„Nigel Farage pártjának nincs rá sok esélye, hogy parlamenti mandátumot szerezzen [jelenlegi támogatottsága 5 százalék alatti szinten áll], de taktikájával jelentősen ronthatja a konzervatívok esélyeit. Elképzelhető, hogy annyira megosztja a Brexit-párti szavazókat, hogy ezekben a körzetekben nevető harmadikként a Munkáspárt győz” – hangsúlyozza Egedy.

  1. Mi történik, ha nem születik abszolút többség?

Abban az esetben, ha egyik pártnak sem sikerülne önállóan abszolút többséget szereznie, új választás kiírása mellett felmerül egy olyan koalíció lehetősége is, ami a Liberális Demokraták és a Munkáspárt között köttetne. Erre azonban meglehetősen kevés az esély, hiszen a két párt tagjai több kérdésben is élesen szemben állnak egymással.

Felmérések szerint a Liberális Demokraták Pártjára jelenleg a brit szavazók 14 százaléka voksolna.

„Főleg Corbyn személye megosztó. Radikális baloldali programot hirdetett meg, és az antiszemitizmushoz kapcsolódó botrányai miatt még kevesebben fogadják el. Jelenleg ugyan erősnek tűnik a pozíciója saját pártján belül, egy koalíciós lehetőség esetén viszont nem kizárt, hogy megválnának tőle, hogy a Liberális Demokraták nyitottakká váljanak a koalícióra” – fogalmazott a szakértő.

Jeremy Corbyn nem kért bocsánatot a pártjában uralkodó antiszemita trendek miatt

Pedig a BBC-nek adott interjúja során a műsorvezető újra és újra szembesítette azzal, hogy pártjában erősödnek az antiszemita érzelmek és ő maga is többször tett zsidóellenesnek nevezhető kijelentéseket.

  1. Mi a helyzet a skótokkal?

A Skót Nemzeti Párt várhatóan megszerzi a Skóciának járó parlamenti mandátumok többségét, még az sem kizárt, hogy a mérleg nyelveként szolgálnak majd. Ebben az esetben a párt korábban egy második, skót függetlenségről szóló népszavazás ígéretét szabta meg támogatása feltételként.

Boris Johnson több alkalommal is kategorikusan kifejezte, hogy nem adna erre új esélyt, míg a Munkáspárt vezetője egyértelműen még nem utasította el ennek a lehetőségét, bár leszögezte, hogy a közeljövőben nem támogatná a felvetést.

  1. Ki mit ígért?

„A Munkáspárt programja meglehetősen merész, a konzervatívok pedig sokáig igen kevés konkrétumot ígértek” – mondta lapunknak Egedy, aki szerint Jeremy Corbyn pártja olyan radikális baloldali programokkal lépett elő, amiknek finanszírozása több kérdést is felvetett a brit közéletben. A posta- és vasúthálózat államosítására, illetve mélyreható energiapolitikai reformokra egyaránt elhangzottak ígéretek a Munkáspárt vezetőjétől.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programjából levezethető költségvetési lazítás csekély, a két nagy országos ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták programja jelentős növekedési többletet adna a brit gazdaságnak a belátható előrejelzési távlatban.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics pénteken ismertetett tanulmányában közli: saját modellszámítási módszertana alapján 0,2 százalékpontra becsüli azt a növekedési többletet, amelyet a brit hazai össztermék (GDP) a konzervatívok választási programja alapján a következő parlamenti időszak végéig, a 2024-2025-ös pénzügyi évre elérhetne a választások nélküli alapeseti prognózishoz képest. (MTI)

Boris Johnson pártprogramja pedig egy új, ausztrál típusú bevándorlási törvényre épül, ami többek között

  • szakít az EU-ból és EU-n kívül érkezők megkülönböztetésével, és a tartós letelepedési szándékkal érkezőktől 625 angol font letételét követeli;
  • előnyben részesíti az angol nyelvtudással bíró és szakképzett munkavállalókat – különös tekintettel azokra, akik a brit egészségügyi szektorban szeretnének elhelyezkedni;
  • nem ad letelepedési engedélyt azoknak, akik korábban a saját hazájukban bűncselekményt követtek el.

Új bevándorlási törvényt és büntetőjogi szigorítást ígérnek a brit konzervatívok az első száz napra

A tervezett új, mindenkire egységesen érvényes bevándorlási szabályozás törvénybe iktatását és a súlyos bűncselekmények, köztük a terrorcselekmények büntetési tételeinek jelentős szigorítását ígéri.

  1. Merre tovább, Brexit?

A korábban megszabott átmeneti időszak december 31-ig tart, aminek a meghosszabbításától a Munkáspárt és Liberális Demokrata Párt sem zárkózna el, Johnson viszont egyértelmű ígéretet tett rá, hogy győzelme esetén nem hosszabbítaná meg ezt az időszakot, és 2021 januárjától már teljesen újfajta, a kilépési egyezmény feltételei által szabályozott viszony fűzné az Egyesült Királyságot az Európai Unióhoz.

  1. Mikor lesz meg az eredmény?

A szavazóhelyiségek várhatóan jövő hét csütörtökön, este 10 órakor zárulnak le a szigetországban. A szavazatokat két lépésben összesítik, amiknek eredményeiről pénteken, a kora reggeli órákban értesülhetünk majd.