Johnson nem adja fel: új parlamentet akar a Brexithez

Bár a miniszterelnök korábban azt ígérte, „halála árán is megteszi”, most csütörtökön nem léptetheti ki országát az EU-ból.

A hétfői nap több szempontból is mérföldkövet jelentett Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnése ügyében. Az Európai Unió tagállamai mellett Boris Johnson miniszterelnök kormánya és a brit parlament is olyan lényeges döntéseket hozott a régóta zajló folyamatokban, amik további fordulatokat rejthetnek a jövőben.

Az EU engedett elsőként

Tegnap elsőként az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk közölte a Twitteren: az EU 27 tagállama jóváhagyta a Brexittel kapcsolatos brit halasztási kérelmet, és akár 2020. január 31-ig elhalasztják az Egyesült Királyság kiválását az unióból.

Az erről szóló bejelentés szerint a tagországok nagykövetei sikeresen megegyeztek az eredetileg október 31-re kitűzött határidő rugalmas kiterjesztéséről, ami az MTI által idézett szakértők szerint lényegében azt jelenti, hogy

amennyiben esetleg korábban sikerül a brit kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés ratifikálása, akkor a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet.

Ez a lehetőség azonban az ország döntéshozóinak korábbi lépései alapján közel sem borítékolható. Hiszen ahogy lapunk is beszámolt róla, egy héttel ezelőtt már egyértelműen kifejezték, hogy – bár a feltételekkel elégedettek – nem hajlandóak támogatni a Johnson által diktált feszes menetrendet, és több vezető politikus hangsúlyozta:

az elfogadott kiválási feltételekről szóló dokumentum ratifikációjához több időre lesz szükség.

Utána Johnson engedett, de folytatja

A brit miniszterelnök korábban mégis többször kifejezte, hogy szándéka szerint mindenáron kilépteti országát október 31-én. Még akkor is ezt tette, mikor egy korábbi törvény előírásának engedelmeskedve október 19-ét követően maga küldött kérelmet az EU felé a halasztáshoz (Johnson az erről szóló formális levelet nem írta alá, és egy külön levélben is kifejezte, hogy ellenzi a csúszást).

Ugyanakkor hétfő este nyilvánosságra került levelében már azt üzente Donald Tusknak, hogy a brit kormányra „akarata ellenére ráerőltetett törvény” alapján nincs más lehetősége, mint formálisan beleegyezni a halasztásról szóló uniós döntésbe.

„mindez károsan hat a demokráciánkra és az európai barátainkkal fennálló kapcsolatainkra is”

– írta a miniszterelnök a folyamatokról, ugyanakkor ismét megerősítette: a patthelyzet feloldása végett új parlament felállását sürgeti.

Újabb ellenállás az alsóházban

A brit miniszterelnök már múlt héten bejelentést tett arról, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi december 12-re. A kormány az indítványt szintén hétfőn terjesztette a londoni alsóház elé vitára és szavazásra, ám tegnap este nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

Mivel 299 támogató és 70 ellenszavazat mellett a Munkáspárt tagjai tartózkodtak, így Johnson nem szerezte meg a választások kiírásához szükséges 434 szavazatot.

British Parliament debates Brexit as Johnson tries to secure December election

Lawmakers convene in the House of Commons as the European Union agreed Monday to delay Britain’s exit date from the bloc to Jan. 31, once again postponing Br…

Mi várható most? 

Ugyan a fennálló parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes, a BBC úgy tudja, Johnson máris olyan törvénytervezet beterjesztésére készül, aminek köszönhetően december 12-én mégis érvényt szerezhet akaratának.

A tervezett törvényjavaslat értelmében ugyanis nem kizárt, hogy Johnsonnak legközelebb

elég lesz egyszerű többséget szereznie az előrehozott választások kihirdetéséhez.

Nem mellesleg az Európai Tanács elnökének írt hétfői levelében a brit miniszterelnök azt is előrevetítette, hogy arra kéri az EU-s tagállamok vezetőit: semmiképp ne tegyék lehetővé a következő év januárjára szóló új határidő meghosszabbítását.

Igent, majd nemet mondott a londoni parlament Johnsonnak

 Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.