Órákon belül végleg eldőlhet a Brexit sorsa

Két olyan szavazást is tartanak a brit alsóházban, amik alapján kiderül: Boris Johnson kiléptetheti-e jövő héten az országot az EU-ból.

Újabb mérföldkőhöz érkezik este Nagy-Britannia kiválási története, amikor este 8 óra körül egymás után két kulcsfontosságú szavazást is tartanak az alsóház képviselői között. A 115 oldalas kiválási törvényjavaslatról szóló keddi szavazásokat ráadásul szerdán újabb viták kísérik majd.

Amennyiben a kilépési törvény megkapja a többséget, akkor azt követően, még ma este egy újabb szavazás következik arról, hogy a képviselők hajlandóak-e támogatni Boris Johnson rohamtempóban felgyorsított törvényalkotási menetrendjét vagy igyekeznek megakadályozni azt.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes határidő alapján október 31-én, azaz jövő hét csütörtökön lépne ki formálisan az Európai Unióból.

Előzmények

Boris Johnson miniszterelnök már szombaton beterjesztette a kormányindítványt a csütörtök-pénteki EU-csúcson véglegesített új megállapodás általános jóváhagyására – emlékeztet az MTI. Ez lett volna az első lépés az egyezmény részletes vitája és törvénybe iktatása felé, az alsóház azonban a szombati rendkívüli ülésnapon elfogadott egy módosító indítványt.

Presztízsveszteséget szenvedett az újabb Brexit-szavazáson Boris Johnson

Bár a brit miniszterelnök hajthatatlannak mutatkozott, politikustársai és a londoni tüntetők egyaránt azt demonstrálták, hogy a kilépési szappanopera egyelőre nem ér véget.


Mindezek értelmében el kellett halasztani a szavazást a Brexit-megállapodás formális jóváhagyását célzó kormányindítványról mindaddig, amíg a megállapodás törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény teljes jogi szövegét a brit parlament törvénybe nem iktatja.

A kormány ezután terjesztette be hétfő éjjel magát a törvénytervezetet, kihagyva a megállapodás előzetes formális parlamenti jóváhagyásának lépését. A megállapodás nélküli Brexit tilalmáról szeptemberben elfogadott ellenzéki kezdeményezésű törvény október 19-ig, vagyis múlt szombatig adott lehetőséget a Brexit-megállapodás parlamenti elfogadására, vagy arra, hogy a parlament engedélyezze a megállapodás nélküli kiválást.

A törvény előírása alapján (mivel szombatig egyik feltétel sem teljesült) Johnsonnak aznap kezdeményeznie kellett az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását jövő csütörtökről 2020. január 31-ig.

Ha azonban a Brexit-megállapodás hétfő éjjel közzétett törvénytervezetét a programindítványban foglalt menetrend alapján sikerülne végighajtani az elfogadási procedúra minden állomásán, még mindig fennáll a lehetőség elviekben arra, hogy az Egyesült Királyság jövő csütörtökön rendezett módon, és megállapodással kilépjen az Unióból.

Ma este nagy a tét

Ma este és a következő napokban tehát véglegesen eldőlhet, hogy Nagy-Britannia képes lesz-e kiválni az EU-ból október utolsó napjáig – azaz a brit parlament mindkét házának jóváhagyásával végigviszik-e a ratifikációs folyamatokat –, vagy a Brexit halasztásra kerül és akár az előrehozott választások lehetősége is jelentősen megnő a szigetországban.

Boris Johnson miniszterelnök mindenesetre optimista várakozásának adott hangot. „Remélem, hogy ma a parlament döntésével visszaszerzi az irányítást maga felett”– idézte szavait az Euronews, ami ugyanakkor kiemelte: több ellenzéki vezetőhöz hasonlóan Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője is kifejezte, hogy ellenzi Johnson terveit.

Ugyanakkor nem lehet kizárni azoknak a munkáspárti képviselőknek a szavazatait sem, akik támogatnák a Brexit gyors megvalósításának terveit. Valamint a Konzervatív Párt, ma már független színekben politizáló egykori képviselői közül is többen lehetnek, akik beállnak ma este Johnson mögé.

Az EU mossa kezeit

Mindezzel egyidejűleg az Európai Unió képviselői ismét megszólaltak az ügyben, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden „idő- és energiapazarlásnak” minősítette a régóta zajló folyamatokat.

„Az EU mindent megtett annak érdekében, hogy biztosítsa az Egyesült Királyság rendezett kiválását, a döntés most a brit törvényhozáson múlik”

– idézte Juncker szavait az MTI.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig arról számolt be, hogy megkezdte a konzultációkat a bennmaradó tagállamok vezetőivel a kilépési határidő újabb halasztását kérelmező brit levélről, és a napokban döntés várható a legfrissebb brit fejlemények tükrében.

„A rendezetlen Brexit soha nem lesz az általunk preferált döntés”

– jelentette ki Tusk a Reuters szerint.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete hétfőn megerősítette, hogy csakis akkor bocsátják szavazásra a határidős ratifikáció kérdését, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. A tájékoztatás szerint ugyanakkor az alkotmányügyi bizottság ennek ellenére megkezdi a szerződés vizsgálatát.

Brexit: Újra patthelyzet fenyeget a brit parlamentben

A szombati szavazás kimenetele közel sem biztos — sőt, sokak szerint jóval valószínűbbnek tűnik az elutasítás.