Igent, majd nemet mondott a londoni parlament Johnsonnak

Jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a Brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást – még ha egyelőre csak elvi szinten is -, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

A brit parlament Fotó: Wikimedia Commons/Adrian Pingstone

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

Ugyanakkor leszavazta a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet. Ez azt jelenti, hogy a képviselők jelezték, még időre van szükségük a kilépés körülményeinek megvitatására.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes határidő alapján október 31-én, azaz jövő hét csütörtökön lépne ki formálisan az Európai Unióból.

Arról, hogy ez a szavazás pontosan mit jelent, részletesebben alábbi cikkünkben olvashat:

Órákon belül végleg eldőlhet a Brexit sorsa

Két olyan szavazást is tartanak a brit alsóházban, amik alapján kiderül: Boris Johnson kiléptetheti-e jövő héten az országot az EU-ból.