Visszaszámlálás: Holnap választanak a britek

Baloldali „mélyreformok” vagy azonnali Brexit? Úgy tűnik, a brit zsidóságnak nincs egységes álláspontja az ügyben.

Kevesebb, mint egy nap múlva a brit választók ismét urnához járulnak, hogy eldőljön, ki vezeti tovább a szigetországot. Miközben a közvélemény-kutatások még mindig egységesen stabil konzervatív győzelmet jósolnak, a legnagyobb ellenzéki erő sem adja fel, és a Munkáspárt az utolsó napokban is megerősítette kampányát.

Teszi mindezt úgy, hogy Boris Johnson magabiztosan állítja továbbra is: a kérdés arról szól, sikerül-e továbbléptetni az országot vagy ismét egy döntésképtelen parlament akadékoskodása vár a Brexitre.

Az utolsó órák kampányeseményeinek hangulatát remekül példázza az a fotó, ami a napokban terjedt el az interneten. Miközben a baloldalról ambíciózus ígérethalmaz ömlik a brit egészségügy megreformálására, egy olyan 4 éves kisfiút ábrázoló kép „kapott lángra” a közösségi médiában, aki magára hagyva fekszik betegen egy brit kórház padlóján — ágy hiányában. Noha a népharag lassan lankad, azóta többen állítják: a kép megjátszott jelenetet közvetít és nem más, mint egyfajta „fake news” az ellenzék kezében, amivel a Konzervatív Pártot igyekeznek lejárattatni.

Ugyanakkor nem az egészségügy az egyetlen terület, ahol Jeremy Corbyn fényesebb jövőt ígér. A választási kampány végének közeledtével a 70 éves politikus a posta- és vasúthálózat államosításától a mélyreható energiapolitikai reformokig mindent bedobott.

Ingyen internet, gyermeknevelési segélyek és egyetemi támogatások — mind a Munkáspárt ígéretei között szerepelnek. A baloldali program „karmesterei” a Google, Facebook és Amazon nagyságú óriáscégeket is nagyobb adókkal sarcolnák, és a társadalmi egyenlőtlenség ellen is harcot hirdettek.

7 pont, amit tudnia kell a brit előrehozott választásokról

A konzervatívok azt remélik, ezúttal kellő támogatottságot szereznek ahhoz, hogy gond nélkül és mihamarabb búcsút inthessenek az EU-nak.

Jeremy Corbyn pártja azonban más tetteivel is magára vonta a sajtó és közvélemény figyelmét a közelmúltban. Ahogy beszámoltunk róla, több párttag a szervezetben elburjánzott antiszemitizmusra hivatkozva hagyta faképnél Corbynt az elmúlt években. Továbbá nemrég a brit főrabbi a Munkáspártra utalva új, a nemzetet fenyegető „mételyről” beszélt. Sőt, a Simon Wiesenthal Központ Jeremy Corbynt egyenesen 2019 legantiszemitább személyiségének nevezte.

Egy novemberi felmérés szerint a brit zsidók túlnyomó többsége, 87%-a antiszemitának tartja Jeremy Corbynt, 47 százalékuk pedig „komolyan fontolgatja” a kivándorlást arra az esetre, ha  a Munkáspárt kerülne kormányra.

Múlt vasárnap több ezren utcára is vonultak, hogy a politikai életben elburjánzó antiszemitizmus ellen tüntessenek, hétfőn pedig zsidó egyetemisták csoportja rendezett demonstrációt Bristolban, ahol Jeremy Corbyn látogatást tett.

A baloldali kampányrendezvényen megjelenő fiatalok személyesen találkoztak azokkal a zsidógyűlölő indulatokkal, amik ellen tüntettek. A Jewish Chronicles beszámolója szerint a demonstrálókat „mocskos zsidóknak” nevezték, és azt mondták nekik, „menjenek vissza oda, ahonnan jöttek”.

Corbyn Izraelt vádolta a 2005-os londoni terrorért

A brit Munkáspárt újságírói kérdésekre megvédte a párt elnökét, mondván: valóban Izrael felelős a terrorizmus növekedéséért.

Mindezek ellenére Jeremy Corbyn nemrég a zsidó közösség tagjainak üzenve nemrég arról beszélt nyilvánosan, hogy nincs ok a félelemre megválasztása esetén, és elmondása szerint ő személyesen mindig az antiszemitizmus ellen harcolt. Úgy tűnik, néhányakat mindezzel sikerülhetett is megnyugtatnia, ám még mindig kisebbségben vannak a brit zsidóságon belül azok, akik bizalmat szavaznak neki.

A napokban a Zsidó Hang a Munkásokért baloldali zsidó szervezet kellemetlen helyzetbe került, amikor egy kollázzsal  próbálta a zsidók támogatásáról biztosítani a pártot. „Ez a Jeremy Corbyn-kép a Munkáspártot támogató sok zsidó fotójából áll össze” — szerepelt annak a posztnak a szövegében, ami látszólag 4800 személy támogató fotójából alkotott mozaikot,

csakhogy többen kiszúrták: a képen egy-egy arc többször is visszaköszön.

Az Algemeiner szerint egy piros felsős nő például legalább kétszázszor szerepel a „tömeges” gyűjteményben, így meglehetősen megkérdőjelezhetővé vált azoknak a tömegeknek a nagysága, akik zsidóként állnak ki Jeremy Corbyn mögé.