Corbyn: „Nincs miért félniük a zsidóknak, ha győzünk”

A brit Munkáspárt vezére azután mondta ezt, hogy kiderült: a zsidó szavazók túlnyomó része nem lenne hajlandó támogatni az antiszemita botrányoktól hangos szervezetet.

Mint korábban beszámoltunk róla a Brexit kapcsán, december 12-én előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A tét nagy, ezért korántsem meglepő, hogy minden politikai oldalon erőteljes kampányba kezdtek a pártok, és minél több szavazó bizalmát igyekeznek megnyerni az előttünk álló kevesebb, mint másfél hónap alatt.

Nincs ez másképp Jeremy Corbynnal sem, aki a brit Munkáspárt vezéreként legutóbb a Guardian hasábjain próbálta bizonygatni:

megválasztása esetén a brit zsidóságnak nem kell félnie.

Noha a baloldali vezető a társadalmon belüli „gonosznak” bélyegezte az antiszemitizmust és rasszizmust nyilatkozatában, mi több, elmondása szerint „egész életében” harcolt is ellene, több szakértő és közéleti szereplő aggodalmának adott okot eddigi munkássága okán, és egy múlt héten közölt felmérés eredményei szerint a brit zsidóságnak mindössze hét százaléka mondta azt, hogy hajlandó lenne támogatni Corbyn pártját.

Egy márciusi közvéleménykutatás szerint a zsidóság 87 százaléka tartja Corbynt antiszemitának

— idézi fel a The Times of Israel cikkében.

Nem mellesleg a múltban több párttag is a szervezeten belül virágzó antiszemitizmusra hivatkozva maga mögött hagyta a szervezetet, hogy inkább függetlenként folytassa politikai pályafutását (erről szóló írásainkat olvasd itt és itt).

„Jeremy Corbyn akkora antiszemita, hogy legszívesebben fizikailag bántanám”, mondja Sharon Osbourne

Ozzy Osbourn zsidó származású felesége nem túl lelkes a brit baloldal vezetőjének Izrael-ellenes kijelentései kapcsán.

Még a párt korábbi elnöke, Gordon Brown egykori miniszterelnök is felszólalt a brit Munkáspártban megjelenő antiszemita botrányok miatt.

Tom Gross, a közel-keleti régióval foglalkozó brit újságíró pedig nemrég arra emlékeztetett: Corbyn pártelnök éveken át dolgozott az iráni állami propagandacsatornának, a Press TV-nek, és nyilatkozataiból egyértelmű, hogy máig pozitív érzelmek kötik a perzsa állam felé. Teherán mellett Corbyn az észak-koreai rezsimmel szemben is megengedően nyilvánult meg a múltban, ahogy a szíriai vezetés ellen sem emelt hangot eddig.

„Egy Corbyn vezette kormány éles elfordulást hozhatna az EU közel-keleti hozzáállásától, és gyakorlatilag egy Hamász-barát, iráni rezsimet támogató álláspont felé terelheti Nagy-Britanniát”

— írta elemzésében Gross, akinek állítását alátámasztani látszik az a tény is, hogy a brit pártvezér korábban ígéretet tett rá, hogy hatalomra kerülése esetén kész elismerni egy független palesztin államot, amiért cserében a Hamász kiadós méltánylás kíséretében ki is fejezte háláját számára.

Corbyn Izraelt vádolta a 2005-os londoni terrorért

A brit Munkáspárt újságírói kérdésekre megvédte a párt elnökét, mondván: valóban Izrael felelős a terrorizmus növekedéséért.