Kitálalt a zsidó képviselőnő, aki otthagyta a brit Munkáspártot

Luciana Berger elmondása szerint Jeremy Corbyn pártja „intézményesen antiszemitává vált”.

Videóinterjúban beszélt a brit Guardian lapnak Luciana Berger alsóházi képviselőnő, aki nem is olyan régen még a brit Munkáspártot képviselte.

Mint lapunk is megírta, február közepén hét munkáspárti képviselő lépett ki a pártból, köztük maga Berger is.

Antiszemitizmus miatt esik szét a brit Munkáspárt

Hét brit parlamenti képviselő jelentette be egyszerre, hogy kilépnek a Munkáspártból.

Berger az interjúban arról beszélt, hogy „zsidóságom miatt sajnos bizonyos negatív élményekben volt részem. Sajnos hat egyént is el kellett már ítélni azért, mert

gyűlölködő antiszemita üzeneteket és halálos fenyegetéseket küldtek nekem”.

A képviselőnő tisztázta, hogy „úgy érzem, parlamenti képviselőként fel kell szólalnom az ilyen esetek ellen”.

Berger szerint „a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy az antiszemita atrocitások száma ismét nő az Egyesült Királyságban”. Mint azt lapunk is megírta, soha korábban nem történt annyi antiszemita atrocitás a szigetországban, mint tavaly — és a számok három éve folyamatosan csak nőnek.

Antiszemitizmus Angliában: folyamatos negatív rekordok

A CST egyetlen örvendetesnek mondható megállapitása szerint legalább az erőszakos cselekmények aránya csökkenőben: amig 2017-ben 149, addig tavaly 123 ilyen attrocitásról jelentettek.

A kilépett képviselőnő szerint a brit közbeszéd „egyre mérgezőbbé válik”, „egyre több ember képvisel rasszista és kirekesztő nézeteket, mivel úgy hiszik, nekik ezt már szabad”.

Ennek ellenére „nem volt könnyű döntés elhagyni a Munkáspártot”. Bár „könnyebb lett volna hallgatni”, nem maradhatott meg egy olyan pártban, amely

„intézményesen antiszemitává vált”.

A személyét ért támadásokból a videóban Berger a következőket sorolja fel:

„Azt mondták, két urat szolgálok, hogy »cionista náci« lennék, hogy menjek vissza Izraelbe, hogy egy parazita vagyok”.

A képviselőnő végül arra jutott, hogy „ez nem csak a zsidó közösség problémája”, és hogy nem maradhat meg egy pártban, amely gyűlöletet szít, miközben „az egyenlőséget kéne képviselnie”.

Berger a Munkáspárt Izrael-barát csoportjának, a Labour Friends of Israelnek volt elnöke, és korábban a legvonzóbb brit alsóházi képviselőnek is megválasztották.

A teljes interjú itt tekinthető meg: