Antiszemitizmus Angliában: folyamatos negatív rekordok

Folyamatos rekordokat dönt a zsidóelleneség Angliában — belpolitikai és Izrael-ellenes reakciók a háttérben.

Sosem történt ennyi zsidóellenes attrocitás az Egyesült Királyság modernkori történelmében: három éve fokozatosan nő az antiszemitizmus – fújtak riadót angol szervezetek.

A Community Security Trust (CST), a brit zsidóság biztonságát segítő monitoring szervezet 1984-es alapitása óta nem volt ennyi bejelentett attrocitás: 2018-ban 1652 alkalommal jelentettek antiszemitizmusról. Ez 16%-kal több a korábbi évhez képest, amikor 1420 esetről szereztek tudomást. 2016-ban 1375 gyűlölködésről volt ismeretük, így a mostani adat három éve romló tendenciát mutat – írta a The Times of Israel.

Az elemzők szerint egyértelműen logikai kapcsolat lehet az adatok és a Brit Munkáspárt utóbbi években tanusított és erősen vitatott Izrael-ellenes magatartása között. A CST kutatása alapján 150 esetben hoztak összefüggést a baloldali politikai párttal. A felmérés szerint a tények mögött az a jelenség is megfigyelhető, hogy ma Angliában a zsidóellenes gondolatokat dédelgetők között egyre többen vannak olyanok, akik nyilvánosan is felvállalják ellenérzéseiket.

A riport szerint egyértelműen kimutatható, hogy bizonyos politikai események – például palesztin jogokért rendezett felvonulások, gázai tüntetések – alkalmakor a Brit Munkáspárt aktivitásaival összefüggésbe hozható média-megjelenések és rendezvények idején regisztráltak erősebb antiszemitizmust Angliában.  Ahogy arról a Neokhon is írt, a londoni Institute for Jewish Policy Research nemrég publikált jelentéséből kiolvasható: a britek között összefüggés van zsidóellenesség és Izrael-ellenesség tekintetében.

A CST egyetlen örvendetesnek mondható megállapítása szerint legalább az erőszakos cselekmények aránya csökkenőben van: amíg 2017-ben 149, addig tavaly 123 ilyen attrocitásról jelentettek. Igaz, 2015 óta tavaly először volt ismét erőszakos, testi sértéssel járó támadás. Egy alkalommal az áldozatra késsel rontottak, és komolyan bántalmazták fizikailag, miközben antiszemita kifejezéssel illették.

A CST működésének elmúlt 25 éve alatt jelentősen romlott az Egyesült Királyságban élő több mint 260 000 zsidó antiszemitizmussal kapcsolatos kényelemérzete. Különösen a mostani évtized adatai borulátóak: 2013 óta megháromszorozódtak a rögzített incidensek. A világ ötödik és Európa második legnagyobb diaszpórájának tagjaira 75%-ban London és Manchester környékén vár a legnagyobb kihívás – derül ki a CST útmutatásából.