Szoros a kapcsolat az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus között

Miközben többnyire parttalan akadémiai viták folynak arról, vajon antiszemitiának minősül-e az anticionizmus, Izrael létének megkérdőjelezése vagy a zsidó államot elszigetelni igyekvő BDS mozgalom, addig most egy friss tanulmány egyértelműen bizonyítja: a kétféle attitűd nagyon szorosan összefügg.

A Jewish Policy Research (JPR) felmérése szerint ugyanis azok, akik a leginkább vallanak antiszemita nézeteket, ugyanazok, akik bojkottálnák a zsidó államot, vagy apartheid államként tekintenek rá. Jonathan Boyd, a JPR ügyvezető igazgatója elmondta: akik „hagyományos antiszemita nézeteket” hirdetnek mondjuk a zsidók kettős lojalitásáról vagy a hatalom bűnös működtetéséről, hajlamosabbak bojkottálni Izraelt.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki, aki bojkottálna vagy apartheid államról beszél, antiszemita lenne” – jelentette ki Boyd, hozzátéve, hogy a többnyire Izrael-párti zsidók azért joggal aggódhatnak. A felmérés négyezer fős brit minta alapján, 2016 végén, 2017 elején készült.

58 százaléka azoknak, akik határozottan egyetértenek öt antiszemita gondolattal, Izraelt apartheid államnak látják, és 52 százaléka azoknak, akik hat vagy több antiszemita állítással értenek egyet, bojkottálná is a zsidó államot.

A jó hír viszont az, hogy összességében a britek töredéke támogatja csak Izrael elszigetelését – olvasható a tanulmányban. A pártok támogatói közül a Skót Nemzeti Párt hívei a leginkább bojkottpártiak (37%), a munkáspártiak 27%-a, a Liberális Demokraták 30%-a bojkottpárti. Csak a konzervatívoknál nagyobb a bojkottot elutasítók aránya, mint az azt támogatóké (26%, illetve 18%).