Brit ex-miniszterelnök a Munkáspárt antiszemitizmusa ellen

Gordon Brown demonstratíven csatlakozott a Zsidó Munkásmozgalom nevű szervezethez is.

Videóüzenetben tett közzé felszólítást Gordon Brown egykori miniszterelnök a brit Munkáspártban megjelenő antiszemita botrányok miatt. A párt korábbi vezetője hétfői üzenetében emlékeztetett:

„Nem szabad elfelejteni azokat az ígéreteket, amiket a holokauszt borzalmai után tettünk”

A felvételt a londoni Liverpool utcában rögzítették, ahol a Kindertransport közel 10 ezer megmentett gyermekének emlékére emelt második világháborús szobor áll — derül ki a The Times of Israel írásából.

Brown továbbá úgy fogalmazott:

„[A Munkáspártnak] sosem lett volna szabad megengednie azt, hogy az izraeli kormány amúgy legitim kritikája — amit magam is osztok — ürügyként szolgáljon az egész zsidó nép démonizálásához.”

Az egykori miniszterelnök egyértelműen elítélte a felbukkanó zsidógyűlöletet, és arra kérte a brit párt tagjait, hogy példáját követve csatlakozzanak a Zsidó Munkásmozgalom nevű szervezethez, ahol társult tagokként szavazati joggal ugyan nem rendelkezhetnek, azonban számos alkalmuk lenne részt venni a közösség eseményein és támogathatják azokat.

Ahogy korábbi írásainkban beszámoltunk róla, a jelenleg Jeremy Corbyn által vezetett brit Munkáspárt több antiszemita botránytól volt hangos az elmúlt évek során. Az utóbbi időben számos zsidó származású baloldali politikus fordult el a brit Munkáspárttól, köztük Luciana Berger parlamenti képviselő is.

A politikai szervezetben megjelenő gyűlöletbeszédekkel szemben Gordon Brown hangsúlyozta:

„Az antiszemitizmus és rasszizmus elleni harc nem ütközik az egyenlőségért folytatott harccal. Nem tér el a pártban megszabott célunktól, hanem pártként bizony a célunknak kell lennie”

— szögezte le az egykori miniszterelnök.