Antiszemitizmus: Őrizetbe vették a brit Munkáspárt három volt tagját

A korábban hasonló botrányairól elhíresült Jeremy Corbyn-féle párt volt tagjait antiszemita gyűlöletre való felbujtás vádjával vette őrizetbe a brit rendőrség.

A két 50-es éveiben járó férfit, és egy 70-es éveiben járó hölgyet a London közelében található Birminghamben és Tunbridge Wellsben tartóztatták le a hatóságok, rövid ideig „feltételezhető rasszista gyűlölet szításának” vádjával őrizetben tartották, majd további kihallgatásig szabadon bocsátották, számolt be a rendőrség szóvivője a Sky News televízió csatornának.

A párttagokat korábban már a fegyelmi eljárás után kizárták a Munkáspártból. Nem ők voltak az egyetlenek. Az elmúlt években a pártot övező súlyos antiszemita botrányok következtében több tucat politikus került felfüggesztésre.

Azonban nem csak kényszer hatására csappan a képviselőállomány, szép számmal hagyják ott a Labourt olyanok is, akik megelégelték a párt által csak felületesen kezelt zsidó-ellenesség problémáját.

Antiszemitizmus miatt esik szét a brit Munkáspárt

Hét brit parlamenti képviselő jelentette be egyszerre, hogy kilépnek a Munkáspártból.

Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével kapcsolatban szinte folyamatosan kerülnek elő olyan botrányos megnyilvánulások, amelyekkel kapcsolatban jogosan állítják a brit zsidó vezetők, hogy azok súlyosan antiszemita jellegűek.

Corbyn többek között barátjának nevezi a Hamaszt és a Hezbollahot, két olyan terrorszervezetet, amelyek a zsidó állam elpusztítására esküdtek fel, és a helyi zsidó csoportok folyamatos kérése ellenére sem hajlandó elítélni agresszív erőszakszervezeteiket.

Corbyn nem hagyja, hogy a belügyminiszter kitiltsa terrorista barátait Nagy-Britanniából

A baloldali párt zsidó származású képviselői dühösen reagáltak a Munkáspárt vezetőjének csökönyös ellenállására.

Corbyn mindezek ellenére tagadja, hogy antiszemita lenne. Egy 2018 szeptemberében, a BBC-nek adott interjújában az antiszemitizmust úgy írta le, mint, amit ellenzett egész életében:

„Egész életemben ellene voltam a rasszizmus minden formájának, és az utolsó lehelletemig küzdeni is fogok ellene.”

A Board of Deputies of British Jews „rendkívül jelentős” lépésnek nevezte a három képviselő letartóztatását. A Campaign Against Antisemitism csoport további hasonló akciókra buzdította a helyi rendőrséget.