Corbyn nem hagyja, hogy a belügyminiszter kitiltsa terrorista barátait Nagy-Britanniából

A baloldali párt zsidó származású képviselői dühösen reagáltak a Munkáspárt vezetőjének csökönyös ellenállására.

Különösen pikáns, hogy a Munkáspárt épp egy nappal azután jelentette be, nem fogja támogatni a Hezbollah betiltására irányuló kormányzati szándékot, hogy Corbyn arról biztosította saját képviselőit, mennyire komolyan veszi a párthoz társuló antiszemitizmussal kapcsolatos válságot.

Közismert, hogy Jeremy Corbyn korábban a „barátainak” nevezte a terrorszervezet egyes prominenseit, és fotók készültek róla, amint a Hezbollah zászlaja előtt szónokol egy palesztin-párti demonstráción.

Jeremy Corbyn a Hezbollah zászlaja előtt Fotó: Samuel Hardy

Hétfőn a pártelnök ígéretet tett az általa vezetett politikai erő és a zsidó közösség megromlott kapcsolatának a helyreállítására. Kedden a pártja kijelentette, nem támogatja a kormányt abban, hogy betiltsa a Hezbollah politikai szárnyát az országban.

A brit Munkáspárt kiáll a Hezbollah mellett

Corbyn pártja a brit belügyminiszteren kéri számon, miért tennék tiltólistára a libanoni terrorszervezet politikai szárnyát.

A párt irányvonalával azonban a képviselők közül sem ért mindenki egyet. A Munkáspárt három, zsidó származású tagja, Margaret Hodge, Louise Ellman és Ruth Smeeth kijelentették: Corbyn legújabb húzása is arra mutat rá, hogy a pártvezér olyan ember, aki újra és újra bebizonyítja, hiába mond valamit, ha aztán azzal ellentétesen cselekszik. A mostani lépése sem a zsidó közösség felé való – vállalt – közeledéséről tanúskodik.

Euan Philipps, a Munkáspártiak az Antiszemitizmus Ellen nevű szervezet vezetője hangsúlyozta, egyáltalán nem meglepő, hogy a Munkáspárt képtelen volt támogatni a belügyminiszter döntését, hiszen erős a gyanú, hogy Jeremy Corbyn szoros kapcsolatban áll a betiltásra ítélt szervezettel.

Danny Danon, izraeli ENSZ-nagykövet Twitter-üzenetében így fogalmazott: „Jeremy Corbyn, a Hamasz és Hezbollah barátja, minden bizonnyal úgy hiszi, hogy a Hezbollah földalatti alagútjai és libanoni rakéta-arzenálja a regionális békét szolgálják, és nem azt, hogy megtámadja Izraelt”.