Corbyn Izraelt vádolta a 2005-os londoni terrorért

Egy frissen előkerült újságcikkben azt fejtegette a brit baloldal vezetője, hogy a Londont ért 2005-ös terrortámadás összefüggésbe hozható az akkori kormánypárt Izrael-barát hozzáállásával.

Mindezt nem sokkal azután írta le Jeremy Corbyn a Morning Star nevű újságba, hogy Londonban 52 ember meghalt a több helyszínen kivitelezett bombatámadásban — emlékeztetett a Times of Israel.

Véleménycikkét még az előtt írta, hogy a brit Munkáspárt vezetője lett volna, azonban a most előkerült szövegből is kirajzolódik Corbyn elfogult nézete a közel-keleti helyzettel kapcsolatban.

Szerinte Amerika és az Egyesült Királyság elköteleződése Izrael mellett — szemben a palesztin oldal támogatásával — komoly, negatív hatással van a Nyugat Közel-Kelettel való kapcsolatára.

Corbyn cikke a baloldali Morning Star hasábjain.

„Azok az emberek, akiktől megvonják a reményt és a lehetőségeket, őrült és ijesztő tettekre képesek. A kereszttűzben ártatlan emberek halhatnak meg”

— fogalmaz írásában Corbyn azokra a terroristákra utalva, akik szerinte tetteiket Izrael katonai sikereire válaszul követik el a zsidó államot támogató nyugati hatalmakkal szemben.

A brit Munkáspárt vezetője úgy vélte, hogy az amerikai és brit kormányok által 2001-ben indított, Al-Kaida terrorszervezet utáni hajtóvadászatában Irak megszállásának lépése erősen megkérdőjelezhető volt.

Szerinte ez volt a terrortámadások, így a londoni tragédia kiváltó oka is.

A párt szóvívője a cikkel kapcsolatos beszámolókra reagálva közölte:

„Corbyn helyesen állította, hogy a brit külpolitikának a Közel-Keleten — Irak megtámadásának és megszállásának, illetve annak, hogy támogatja palesztin területek Izrael által való megszállását — szerepe volt a terrorizmus gerjesztésében”.

Nem hajlandó fellépni antiszemita tagjai ellen a brit Munkáspárt

Minderről kiszivárgott levelek alapján számolt be a Sunday Times.