Nem hajlandó fellépni antiszemita tagjai ellen a brit Munkáspárt

Kiszivárgott e-mailek alapján számolt be róla a Sunday Times, hogy a szigetország legnagyobb ellenzéki pártja a legvadabb antiszemita uszításért sem fegyelmezte meg több száz tagját.

A Sunday Times a brit Munkáspárt fegyelmi bizottságának kiszivárgott e-mailjeiből idéz, mely adatbázist legutóbb március 8-án frissítették.

Az adatok szerint a Munkáspárt még olyan tagjait sem távolította el, akik ellen olyan megjegyzések miatt indult eljárás, mint

a „Heil Hitler”, a „b***ódjanak meg a zsidók”, vagy „a zsidók jelentik a problémát”.

A cikk szerint Thomas Gardiner, a Munkáspárt fegyelmi bizottságának feje és Jeremy Corbyn pártelnök szövetségese személyesen járt közben, hogy párttársa ne gyorsíthasson meg egy olyan taggal szembeni eljárást, aki két zsidó parlamenti képviselőt „sz*rkavaró g**ibödönöknek” nevezett, akiket Izrael fizet. Mint a lap megjegyzi, ezen megjegyzés egyben súlyosan szexista is.

Egy másik levélben az áll, hogy egy munkáspárti parlamenti képviselő jelentette a párt egyik tagját, aki a brit zsidó szervezetek szövetségét (Board of Deputies) az angol nyelvben súlyosan pejoratív „p*csa” szóval illette, hozzátéve, hogy

véleménye „nem antiszemita, hanem anti-p*csa”.

Megint egy másik eset során egy pártfunkcionárius, aki „cionista behatolóknak” nevezett zsidó parlamenti képviselőket, ugyan „elérte a felfüggesztés határát”, ám végül nem függesztették fel.

Van visszaút

A Sunday Times szerint bár egyes tagokat kizártak, ám később antiszemita megjegyzéseik ellenére is visszaengedtek a pártba.

Egy lancashire-i önkormányzati képviselőt azért zártak ki, mert szerinte a pártot a „zsidó” média és a Rothschild család támadta, ám később visszafogadták, miután a nő tisztázta: a „zsidó” alatt

„egy általános fogalmat értett, mindenfajta rasszista utalás nélkül”.

Egy manchesteri szakszervezeti tisztviselőt annak ellenére fogadott vissza a brit Munkáspárt, hogy kijelentette: a „zsidó izraeliek” álltak a 9/11-es merénylet mögött.

A cikk szerint annak a gyanúja is felmerült, hogy bizonyos eseteket politikai okokból nem vizsgálnak ki, dacára annak, hogy a fegyelmi bizottságot ilyen szempontok elméletben nem befolyásolhatnák.

A Sunday Times összefoglalója alapján 863 panaszból 454-et — azaz valamivel több, mint a panaszok felét — nem zártak le, és 249 esetet egyáltalán nem is vizsgáltak meg. Azon esetekben, ahol döntésre jutottak, kevesebb, mint 30 tagtól váltak meg, 191 esetben nem tettek lépéseket, és 145 egyént pedig szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, mindenfajta következmény nélkül

A Munkáspárt azt állította a lapnak, hogy a számok nem valósak, és hogy tendenciózusan idéztek a levelekből.

Ken Livingstone: nem antiszemitizmus gyűlölni az izraeli zsidókat

London volt polgármesterét korábban antiszemita kijelentései miatt távolították el a brit Munkáspártból.