Ken Livingstone: nem antiszemitizmus gyűlölni az izraeli zsidókat

London volt baloldali polgármestere, Ken Livingstone — akit a Hitlerről és a cionizmusról szóló megjegyzései miatt tavaly függesztettek fel a brit Munkáspártban –, azt állította, hogy „az izraeli zsidók utálata nem antiszemitizmus”.

Livingstone a múlt héten a Labour Against the Witchhunt nevű baloldali találkozón azt mondta, hogy az antiszemitizmus vádja a Munkáspárt ellen „hazugság” volt, melynek egyetlen célja, hogy Jeremy Corbynt lejárassák — írja a Jewish Chronicle.

„Nem antiszemitizmus Izrael zsidóinak gyűlölete, és nem működhet megfelelően a demokrácia egy olyan világban, ahol a média, a sajtó, vagy akár az internet folyamatosan hazudik”

— mondta Ken Livingstone, majd megismételte azt a hamis állítást is, hogy az antiszemitizmus elleni vádakat először csak akkor indították Corbyn ellen, amikor a Munkáspárt vezetője lett.

Mint azonban arra a Jewish Chronicle cikkében rámutatott,

az igazság az, hogy a zsidó közösségre vonatkozó kijelentései már széles körben aggodalmat keltettek az előző években is.

A volt polgármester továbbá annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a brit Munkáspárt régi, Tony Blair nézeteihez hű magja terjesztette az antiszemitizmus vádját Corbynnal szemben.

Livingstone azt is kijelentette, hogy tavalyi felfüggesztését Corbyn „természetesen nem akarta”.

Miért hagyják faképnél a fiatalok Jeremy Corbynt?

Terjedelmes cikkben elemzi a Munkáspárt támogatása csökkenésének kérdését az Evening Standard.