Megnéztük, mit reagáltak a magyar politikusok a Hamász terrorhadjáratára

Lapunk átnézte a magyar kormánypárti és ellenzéki politikusok közösségimédia-oldalait: ki posztolt egyáltalán bármit az Izraellel szembeni rakétaesőről? Spoiler: túl sok magyar politikust nem érdekel Izrael.

Kezdve az ellenzéki politikusokkal, megvizsgálva az összes pártvezető és hangadó ellenzéki politikus Facebook-, Instagram-, és esetenként Twitter-oldalát,

egyetlen olyan ellenzéki politikust sem találtunk, aki egyáltalán bármi posztolt volt a témában.

A posztokat az ellenzéki összefogás és az oltások témája dominálja, még olyan, máskor a témában véleményt nyilvánító politikusok falán sem találtunk bejegyzést, mint Ungár Péter, Berg Dániel, Cseh Katalin vagy Vágó István. (Cikkünk készítése óta Ungár a Heteknek adott interjújában kiállt Izrael önvédelemre való joga mellett – A szerk.).

A pártelnökök falai sem tartalmaztak utalást Izraelre: Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, Szabó Tímea és Karácsony Gergely falai közül egyik sem tartalmazott utalást a helyzetre. A sorban nem szerepel Dobrev Klára, aki nem pártelnök, csak ellenzéki miniszterelnök-jelölt, de ő sem posztolt a témában.

Az utóbbi időben egyedül Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, EP-képviselő írt bármit a témában. A zsidókat korábban listázni akaró képviselő április 24-i (tehát a rakétaesőt megelőző) posztjában arról írt többek között, hogy Izraelnek

„fel kell hagynia a katonai megszállás politikájával, nem szabad figyelmen kívül hagynia az ENSZ határozatait, fel kell hagynia a ciszjordániai illegális telepek építésének támogatásával és fel kell oldania a gázai blokádot”.

Valamivel aktívabb volt a Fidesz és a KDNP, három pozícióban lévő kormánypárti politikus is posztolt Izraelről.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, mint arról lapunk is beszámolt, úgy nyilatkozott, hogy

„Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni.”

Ezt a magyarországi izraeli nagykövetség is megköszönte.

Posztolt még Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője is, aki megosztotta Szijjártó bejegyzését, majd hozzáfűzte saját üzenetét:

„Izraelnek joga van az önvédelemhez. Egy szuverén állam nem nézheti tétlenül, hogy terroristák fenyegetik az állampolgárait. A konfliktusokkal terhelt térségben csak egy módon lehet béke: ha a palesztin terrorszervezetek maguk látják be, hogy állandó fenyegetőzéssel és erőszakkal nem mennek semmire.”

Hidvéghi a témát láthatóan fontosnak tartja, mivel Twitteren is írt üzenetet. Itt megosztotta a Times of Israel cikkét, amiben Netanjahu „súlyos ár” megfizetésével fenyegeti a Hamászt, és azt írta hozzá:

„Netanjahunak teljesen igaza van. Izrael szuverén nemzet. Joga van megvédeni magát. Egyetlen ország sem teheti meg, hogy semmit sem tesz, miközben állampolgárait terroristák gyilkolják.”

Hidvéghi Balázs on Twitter: „.@netanyahu is perfectly right. @Israel is a sovereign nation. It has the right to defend itself. No country can go on, and do nothing while its citizens are being killed by terrorists.https://t.co/brR7Y76eMA / Twitter”

@netanyahu is perfectly right. @Israel is a sovereign nation. It has the right to defend itself. No country can go on, and do nothing while its citizens are being killed by terrorists.https://t.co/brR7Y76eMA

Rajtuk kívül posztolt még egy „nem állásfoglalást” Azbej Tristan államtitkár, a KDNP alelnöke, aki Izraelben töltött diplomataéveit idézte fel, és arról írt, hogy a teljes konfliktus megoldásáért imádkozik.

Azbej Tristan államtitkár: nem Izrael nyomja el a palesztinokat, hanem a Hamasz

A keresztény palesztinokat egyedül Gázában éri elnyomás – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a Mandinernek adott interjúban.