Azbej Tristan államtitkár: nem Izrael nyomja el a palesztinokat, hanem a Hamasz

Sokan azt hiszik, hogy Orbán és Soros között van a legnagyobb politikai ellentét, pedig ez inkább Netanjahu és Soros között áll fenn — mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a Mandinernek adott interjúban. Azbej Tristan szerint a keresztény palesztinokat Gázában éri elnyomás, ahol a Hamasz van hatalmon.

Az örmény-francia származású államtitkár szerint a Palesztin Hatóság területén nem diszkriminálják a keresztényeket, de Gázában súlyosabb a helyzet, hiszen ott a szélsőséges Hamasz van uralmon, amely elnyomja a keresztényeket. Mindössze néhány száz fős közösség és egyetlen római katolikus plébánia maradt Gáza területén, esetükben az államtitkárság nem rendelkezik hozzáféréssel — fogalmazott Azbej Tristan.

A keresztény palesztinokról szólva azt mondta: bár őket is negatívan érinti az izraeli-palesztin konfliktus, az nem vallási üldöztetés, ezért őket nem tekintik üldözött keresztényeknek. Ennek ellenére a magyar kormány támogatja őket, de nem az üldözött keresztények programjában, hanem más keretek között.

Ilyen volt például a betlehemi Születés Templomának nyújtott kulcsfontosságú magyar adomány, melyet nagyra értékeltek, hiszen ez volt az az első külföldi adomány, mely később még többet vonzott maga után, s ennek köszönhető, hogy mára lényegében újjáépítették a templomot. Ez különösen lényeges volt a helyieknek, hiszen a két megmaradt keresztény palesztin tömbközösség közül a betlehemi megélhetésének fontos forrása a vallásos turizmus — mondta az államtitkár.

fotó: MTI/Mónus Márton

Soros Györgyről szólva Azbej Tristan úgy fogalmazott: a kevésbé tájékozottak azt hiszik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Soros György a legnagyobb nemezisek, pedig a valóság az, hogy a legnagyobb politikai ellentét Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Soros között van.

Több okból is elítéli és helytelennek tartja az antiszemitizmust, például azért, mert végtelenül ostoba eszme: olyan különböző véleményeket valló embereket vesz egy kalap alá és állít célkeresztjébe, mint Soros – aki a nyugati balliberális elveket vallja, és ezeknek politikai szponzora –, illetve az izraeli cionistákat, akik egy erős zsidó nemzetállamot akartak megteremteni, most pedig fenntartani — mondta Azbej.

Kevesen tudják, hogy Soros palesztin emberjogi szervezeteknek álcázott NGO-kat támogat Izrael területén, akik aztán – mint a Soros által fizetett magyarországi szervezetek is – alapító okirataikban foglalt feladataikat messze túlhaladva akarják meghekkelni az adott ország demokratikus döntéshozatalát. Politikai puccsokat terveznek demokratikusan megválasztott kormányok ellen, ahogyan teszik ezt Magyarországon, úgy teszik Izraelben is. A Soros-féle nyitott társadalom és határok elve, ami szerintem egy hagymázas rémálom, ellentétben áll az izraeliek cionista, nemzetállami felfogásával is.

— fogalmazott az államtitkár.