Dzsingisz Kohn — Heti Grün

Leslie Mandoki és megfeszült körkérdés, félrefordított Heisler és sértődős Konok, iraki keresztények, illetve járvány és migráció. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Kultúra, történelem

Exkluzív interjút adott Leslie Mandoki a Neokohn főszerkesztőjének, Megyeri A. Jonatánnak. A világhírű zenész beszél arról, hogy miként látja a zsidók helyzetét Németországban és Magyarországon, mit gondol a migrációs válságról, milyen emlékei vannak a jeruzsálemi Eurovíziós dalfesztiválról, miről beszélgetett Kertész Imrével és hogy tudja-e, hogy egy dala jiddis nyelven lett sláger az világ ortodox zsidó közösségeiben.

Amikor 1945-ben véget ért a második világháború, a győztes, de szörnyű veszteségeket szenvedett Szovjetunió vezetése még nem tudta pontosan, milyen formában érvényesíti befolyását a megszállása alá került kelet-európai országokban. Erről is szól Pelle János történész, lapunk rendszeres szerzőjének cikke.

Magyar-zsidó közélet

Folytatódott nagy érdeklődést kiváltó körkérdés-sorozatunk a Mazsihiszt megrázó szexbotrányok kapcsán.

Szilánk Zsuzsának, a Maimonidész gimnázium igazgatójának válasza itt, Szilágyi Nórának, a Cedek izraelita szeretetszolgálat vezetőjének válasza itt, Steiner Zsófiának, az Egység magazin főszerkesztőjének válasza itt, és Kántor Anitának, berlini reform rabbinak válasza itt olvasható.

Lapunk szemlézte Markovics Zsolt rabbi interjúját is, melyből kiderült: őt és Radnóti Zoltánt vádolták meg a szexbotrányok kapcsán.

Lapunknak továbbá feltűnt, hogy nem teljesen azonos szöveggel jött le Heisler András Mazsihisz-elnök véleménycikke a Jerusalem Postban és a Mazsihisz.hu-n. Magától Heislertől tudakoltuk meg, mi az eltérés oka.

Belföld

Lapunk megírta, hogy palesztin sálban adott interjú a cionistákat korábban a nácikkal egy lapon emlegető történész, Konok Péter. Konoknak ez sajnos nem nagyon tetszett, és dühös posztban kritizálta ezért lapunkat.

Azt is megírtuk, hogy Jámbor András, az Izrael-ellenes Mérce főszerkesztője, aki korábban Izrael miniszterelnökeit „terroristázó” cikkeket engedett át, most elindul az ellenzéki előválasztáson.

Közel-Kelet

A keresztények túlélték az iraki háborút és az Iszlám Államot is, de kérdés, milyen jövő vár rájuk egy instabil és megosztott államban. Hajdú Tímea szerkesztőnk töprengése itt olvasható.

Identitásunk része az anyanyelvünk, a kultúránk és a vallásunk, és joggal várjuk el a befogadottaktól, hogy ezt tiszteljék, alkalmazkodjanak hozzá. Pelle János nem csak a második világháborúról, de a migrációról is írt.

Katarzis — Heti Grün

Körkérdés magyar-zsidó nőknek és elutasított kávé, pengeváltó ortodoxok és alaptalan gyökértelenezés, marxi csapda és szegény gazdagok.