Katarzis — Heti Grün

Körkérdés magyar-zsidó nőknek és elutasított kávé, pengeváltó ortodoxok és alaptalan gyökértelenezés, marxi csapda és szegény gazdagok. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Magyar-zsidó közélet

Körkérdést intézett a Neokohn magyar-zsidó női és feminista közszereplőkhöz, melyben a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokkal kapcsolatban kérdeztük őket.

Eddig két választ közölt lapunk, Polnauer Flóra kántor válasza – mely az elmúlt hét során a Neokohn legolvasottabb cikke volt – itt olvasható, Sturovics Andrea hebraistáé pedig itt.

A magyar-zsidó közéleti híreknek ezzel nincs vége, hiszen mint lapunk is megírta, Vonnák Selmeczi Ágnes petíciót kezdeményezett a magyar-zsidó közélet megtisztulására. Lapunk megtudakolta, mely zsidó vezetők tervezik aláírni azt. Heisler a petíció készítőjét elhívta egy kávéra, s most lapunk hozzájutott a válaszhoz, amelyet Vonnák Selmeczi írt Heislernek.

Lapunk beszámolt továbbá a MAOIH és a Mazsihisz legújabb pengeváltásáról: mint emlékezetes, a MAOIH saját jussát követeli az örökjáradéki megállapodásból, melyre „gyökértelenező”, ellenséges hangnemű levélben reagált a Mazsihisz. A MAOIH most közleményt adott ki a Mazsihisz válaszára reagálva.

Történelem, kultúra

Marx mérhetetlenül okos és olvasott ember volt, akit azonban a fennálló társadalom elleni gyűlölete és álmai teljesen vakvágányra vittek – mutatja be a marxi csapát lapunk számára Tóth András.

Mettől-meddig „legitimtehát a magyar zsidó társadalom részévé válni? Hány generációra visszamenőleg kell bizonyítani, hogy az ősök itt éltek, hogy magyar gyökerűnek mondhassuk magunkat? – keresi a választ lapunk szerzője, Cseh Viktor.

A 101 éves Tatár Imre újságíró keserédes humorral és józan nosztalgiával nyilatkozott lapunknak a tavaly megjelent „Fogságból fogságba” című könyvével, Izraellel és a koronavírussal kapcsolatban. Csókási Annamaja interjúja.

1944 július közepén két részes dokumentumfilmet mutattak be, melyet a német Propagandaminisztérium utasítására a magyar zsidók deportálásáról forgattak – erről szól Pelle János írása.

Izrael

Nem jogosult az ugandai Abayudaya zsidó közösség az izraeli belügyminisztérium és a legfelsőbb bíróság döntése alapján az „alija-jog gyakorlására” annak ellenére, hogy 2009-ben elismertté vált a fekete-afrikai törzs. Gönczi Róbert elemzése itt olvasható.

A múlt héten lapunk a hazai médiában elsőként írta meg, hogy Izrael látogat Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babiš cseh kormányfő is.

Orbán és Babiš sajtótájékoztatót is tartottak Izraelben, melyről itt számoltunk be.

Megxit

Egy olyan korban, ahol mindent értéktelennek ítélnek, ami a múlthoz tartozik, meddig maradhat életben a botrányoktól sújtott brit monarchia intézménye? – teszi fel a kérdést lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea Meghan Markle nyilvános vádjai kapcsán.

Belföld

Különös riportot készített a német közszolgálati Deutsche Welle, melyben a budai vár felújítása kapcsán sugallta, hogy tombolna az antiszemitizmus Magyarországon. Veszprémy László Bernát cikke itt olvasható.

Alulról jövő kezdeményezések — Heti Grün

Fenyegetett Zsima és válságos Mazsihisz, tisztító petíció és borzalmas tagság, antiszemita új múlt és hitleres múzsák.

Címlapkép: Pixabay