Közös sajtótájékoztatót tartott Jeruzsálemben az izraeli, a magyar és a cseh kormányfő

A Neokohn főszerkesztője

 

Orbán Viktor magyar és Andrej Babiš cseh miniszterelnök izraeli kollégájuk, Benjamin Netanjahu meghívására érkeztek a zsidó állam fővárosába, hogy a járvány elleni beoltás tapasztalatairól érdeklődjenek az izraeli vezetőtől és kiterjesszék együttműködésüket a védekezésben.

Benjamin Netanjahu kiemelte, hogy Orbán Viktor és Andrej Babis közeli barátai nem csak Izraelnek, de neki személyesen is.

Az izraeli miniszterelnök kifejezte háláját amiért Magyarország és Csehország is kereskedelmi és diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben, illetve hogy támogatják Izraelt a nemzetközi porondon nemtelen támadásokkal szemben.

A három ország együttműködésének részeként a vezetők tárgyaltak a „zöld útlevél” egymásra kiterjesztésének kérdéséről és mind Magyarország, mind Csehország kifejezte szándékát az együttműködés iránt az Izraelben épülő nemzetközi vakcina-fejlesztő központ és gyár kérdésében.

Orbán Viktor visszaemlékezett 12-13 évvel ezelőtti találkozójára Netanjahuval és megjegyezte, hogy szemmel látható a zsidó állam fejlődése, melyhez gratulált az izraeli kormánynak.

Magyarország miniszterelnöke elmondta, hogy mind Izrael, mint annak vezetője nagy tiszteletnek örvend Magyarországon, mely barátság és tisztelet gyakorlatban is manifesztálódik, ugyanis míg a világgazdasági mutatók csökkenő eredményt mutattak a járványnak köszönhetően, a magyar-izraeli kereskedelmi mérleg növekményt produkált ebben a nehéz időszakban is.

Orbán Viktor megköszönte Benjamin Netanjahu támogatását a Magyarországon lélegeztető-gépeket gyártó izraeli céget illetően.

„Magyarország, bár nem világvezető a beoltások terén, de Európában igenis vezető helyet foglal el”

– mondta a magyar miniszterelnök.

„Hazánk örömmel csatlakozik az Izrael által kezdeményezett »zöld útlevél« programhoz, nem szeretnénk addig megvárni míg a nemzetközi megoldás lesz.”

Andrej Babiš szerint Csehország történelmi partnere a zsidó államnak, felidézte, hogy Izrael megalakulása után az akkori Csehszlovákia volt hajlandó egyedül vadászgépeket szállítani a védtelen államnak.

Újságírói kérdésre, miszerint milyen konkrét lépések várhatók a koronavírus elleni küzdelemben elsőként, Netanjahu megjegyezte, hogy amennyiben Izraelnek lehetősége van, ahogy ezt szimbolikus módon már meg is tette például Csehország felé, további vakcinakészletet ad át az olyan baráti országoknak, mint Magyarország, illetve Csehország.

A vendégek jó egészséget kívántak vendéglátójuk feleségének, aki ma reggel vakbélgyulladással került kórházba.

Orbán Viktor: „Társadalmi feladat gondoskodni arról, hogy a zsidó élet teljesen szabadon kibontakozhasson”

Magyarország miniszterelnöke a német Stern magazinnak adott interjút.