Körkérdéssel fordultunk magyar-zsidó nőkhöz a szexuális zaklatás-vádak kapcsán

A Neokohn körkérdést intézett magyar-zsidó feministákhoz és női közszereplőkhöz a nemrég napvilágot látott szexuális zaklatás-vádakkal kapcsolatban. A válaszokat a következő napok során fogjuk közölni.

Lapunk a következő kérdéssel fordult a magyar-zsidó közélet feminista és női közszereplőihez:

„Mint emlékezetes, a Jediot Ahronot akkori idén januári cikke szerint a Mazsihisz rabbikarának egy tagja állítólag szexet követelt nőktől betérésért cserébe, míg egy másik tagjuk állítólag kiskorú lánnyal folytatott olyan tartalmú chat-beszélgetést, melyben nemi aktusra próbálta rávenni.

A Szombat a témában a következőket írta:

»A rabbikar belső vitái, ami mögött a Mazsihiszen belüli érdekcsoportok körvonalazódnak, számos kínos vádat felszínre hoztak és átpolitizáltak, például a 90%-ban jelöletlen idézetekből álló szakdolgozat ügyét az egyik hangadó rabbi esetén, a rabbihoz méltatlan magánéletet két ellenoldali szereplőnél – megkérdőjelezve ez által az egész élete példájával is tanító rabbi-feladatra való alkalmasságukat. A helyzet nem könnyű. Még ha igaznak bizonyulnak is a vádak, akkor sem hozható olyan, erkölcsileg egyébként indokolható verdikt, hogy rabbiként ne funkcionáljanak a későbbiekben. A posztholokauszt és posztkommunista viszonyok miatt, a vallásos közösség drámai utánpótlás-hiánya közepette a közösség rászorul szolgálatukra. Az azonban elvárható, hogy ha a vádak igazak, jó időre háttérbe húzódjanak, rabbinikus feladatukat alázattal lássák el, semmiféle választott funkciót ne tölthessenek be, és ne legyenek a széles nyilvánosság előtti arcai a vallásos zsidó közösségnek.«

Heisler András Mazsihisz-elnök a témában a következőt nyilatkozta:

»névtelen feljelentésekre továbbra sem reagálnak, ezért az eddig hozzájuk eljutott információk alapján nem indítanak belső vizsgálatot. ‘Hiteles bejelentéseket viszont a szervezet ügyvezetője azonnal kivizsgáltat’.«

Szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint:

1. helyes-e a Szombat állásfoglalása, miszerint ha igaznak bizonyulnak a vádak, a kérdéses rabbik továbbra is »rabbiként funkcionáljanak a későbbiekben«?

2. helyes-e, hogy a Mazsihisz a dokumentumokkal alátámasztott és senki által sem cáfolt vádakat nem vizsgáltatja ki?

3. amennyiben az Ön közvetlen közösségében vagy munkahelyén történne hasonló eset, követelné-e az eset kivizsgálását?”

A kapott válaszokat az elkövetkező napok során fogjuk közölni.

Vezető izraeli lap számol be a Mazsihisz egyes rabbijanak „kínos” ügyeiről

„A kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni.