Szombat a mazsihiszes szexbotrányról: „ha igaznak bizonyulnak is a vádak (…) a közösség rászorul szolgálatukra”

Markáns szerkesztőségi állásfoglalásban nyilvánított véleményt a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokról a Mazsihiszhez köthető folyóirat.

Mint emlékezetes, január végén az izraeli Jediot Achronot portál adott hírt róla: bész din elé kerülhet két neológ rabbi, akiket házasságon kívüli kapcsolatokkal vádolnak, egyikőjüket egyenesen azzal, hogy

kiskorú lánnyal folytatott olyan tartalmú online beszélgetést, melyben szexuális aktusra próbálta rábeszélni.

A Szombat folyóirat most hosszas cikket közölt többek között ebben a témában is, melyben szerepelnek az alábbi bekezdések:

„A rabbikar belső vitái, ami mögött a Mazsihiszen belüli érdekcsoportok körvonalazódnak, számos kínos vádat felszínre hoztak és átpolitizáltak, például a 90%-ban jelöletlen idézetekből álló szakdolgozat ügyét az egyik hangadó rabbi esetén, a rabbihoz méltatlan magánéletet két ellenoldali szereplőnél – megkérdőjelezve ez által az egész élete példájával is tanító rabbi-feladatra való alkalmasságukat. A helyzet nem könnyű.

Még ha igaznak bizonyulnak is a vádak, akkor sem hozható olyan, erkölcsileg egyébként indokolható verdikt, hogy rabbiként ne funkcionáljanak a későbbiekben. A posztholokauszt és posztkommunista viszonyok miatt, a vallásos közösség drámai utánpótlás-hiánya közepette a közösség rászorul szolgálatukra.

Az azonban elvárható, hogy ha a vádak igazak, jó időre háttérbe húzódjanak, rabbinikus feladatukat alázattal lássák el, semmiféle választott funkciót ne tölthessenek be, és ne legyenek a széles nyilvánosság előtti arcai a vallásos zsidó közösségnek.”

A cikk szerzőjeként a folyóirat neve van feltüntetve, azaz a cikk úgynevezett szerkesztőségi véleménycikk.

A Szombat folyóirat fenntartója a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a folyóirat főszerkesztője Szántó T. Gábor.

A teljes cikk itt olvasható.

Vezető izraeli lap számol be a Mazsihisz egyes rabbijanak „kínos” ügyeiről

„A kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni.