„…a jóérzésű embernek minden idegszála megfeszül”

Körkérdést intézett a Neokohn magyar-zsidó női és feminista közszereplőkhöz, melyben a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokkal kapcsolatban kérdeztük őket. Harmadik válaszadónk Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész zsidó gimnázium igazgatója.

Körkérdés

Lapunk többek között következő kérdéssel fordult a magyar-zsidó közélet feminista és női közszereplőihez:

1. helyes-e a Szombat állásfoglalása, miszerint ha igaznak bizonyulnak a vádak, a kérdéses rabbik továbbra is „rabbiként funkcionáljanak a későbbiekben”?

2. helyes-e, hogy a Mazsihisz a dokumentumokkal alátámasztott és senki által sem cáfolt vádakat nem vizsgáltatja ki?

3. amennyiben az Ön közvetlen közösségében vagy munkahelyén történne hasonló eset, követelné-e az eset kivizsgálását?

A teljes körkérdés itt található.

Szilánk Zsuzsa válasza változtatások nélkül alább olvasható:

„Sajnos a Szombatban megfogalmazottak jól tükrözik a magyarországi zsidó közállapotokat. Természetesen a jóérzésű embernek minden idegszála megfeszül, ha olyat olvas, hogy egy vallási funkcionárius visszaél hatalmával és ezek után hivatalában hagyják.

Lányos anyaként, nőként, kifejezetten szeretném, ha az ilyen és hasonló eseteket kivizsgálnák. Képtelenség, hogy a 21. században ez valakinek nem magától értetődő. Nagyon nem szeretném, ha a zsidó egyházban szemet hunynának és ehhez asszisztálnának. Jómagam is sokat, és hosszú ideig voltam aktív tagja egy neológ közösségnek, és tapasztalataim alapján egy közösség morálja is nagyban függ annak vezetőjétől és az ő általa irányt mutató erkölcsi, vallási útmutatásától, így annak óriási felelőssége van.

Iskolát vezetek. Nekem is óriási felelősségem van minden odajáró »gyerekem« felett. Volt olyan biztonsági őr, aki elkezdett »legyeskedni a lányaim« körül, azonnali hatállyal eltávolíttattam az intézményből, és mit látok??? Pár hónap múlva egy vidéki neológ zsinagógában tölt be egyházi funkciót”.

Korábbi válaszok

Első válaszadónk, Polnauer Flóra kántor válasza itt olvasható.

Második válaszadónk, Sturovics Andrea hebraista válasza itt olvasható.

A többi kapott választ az elkövetkező napok során fogjuk közölni.

Disclaimer: Szilánk Zsuzsa a Neokohn főszerkesztőjének, Megyeri A. Jonatánnak a felesége

„A nők ebben a helyzetben különösen kiszolgáltatottak”

„A mostani neológ betérési rendszer szerint jórészt látnak egy férfit, egy rabbit, aki az ő státuszukról dönt” – véli Sturovics Andrea hebraista.