Bréking: kiderült, melyik mazsihiszes rabbikat vádolták meg a szexbotrányokban

Interjú jelent meg a Mazsihisz.hu oldalon Kácsor Zsolt újságíró, a lap munkatársának tollából, melyben Markovics Zsolt miskolci mazsihiszes rabbi vallotta be: őt és Radnóti Zoltán lágymányosi rabbit vádolták a Mazsihiszt nemrég megrázó szexbotrányok során.

Az interjúban többek között szerepel a következő részlet is:

„Amikor a Blikk címlapján megjelent egy olyan cikk, amely nem nevesítve, de beazonosíthatóan önről szólt, miért nem kért helyreigazítási kérelmet?

Mert az volt a Mazsihiszen belüli döntés, hogy a névtelenül megrágalmazott munkatársakat, így engem és Radnóti Zoltán rabbitársamat a hitközség jogi osztálya fog képviselni annak érdekében, hogy tisztázódjanak a minket ért vádak. Ám a hatóságok megszüntetik az eljárásokat arra hivatkozva, hogy az elkövetőket nem sikerül beazonosítani. Eddig két ügyben is ez történt. A lejáratás menetrendje egyébként az volt, hogy az internetes szennyoldal cikkét valakik lefordították és elküldték a ynet nevű izraeli újságnak, majd ezt a cikket átvette a Neokohn, majd nagyon sok magyar újság. Az az érzésem, hogy a ynet tekintélyét használták fel arra idehaza, hogy abba a cikkbe belekapaszkodva indítsanak lejárató kampányt a Mazsihisz ellen.”

Ebből tehát kiderül, amit hosszú ideje csak találgatni lehetett: a januárban robbant szexbotrányban érintett két rabbi Markovics és Radnóti voltak.

A fenti interjú egyébként kontextusba helyezi korábbi cikkünket, melyben beszámoltunk róla: a neológ rabbikar akkori tagjai éles hangú levélben bírálták Radnóti Zoltán magánéletét, kifejtve, hogy őmiatta „ég a ház”.

A Mazsihisz.hu-n közölt interjú további részeiben Markovics tagadja az őt ért vádakat, azt állítja, a róla kikerült félmeztelen képeket más kontextusban készítette, a szexchat-részletek pedig szerinte hamisítványok.

Sértődés a körkérdésünk kapcsán

Az interjúban továbbá kritikus megjegyzéseket tett a Neokohnra is, amiért lapunk a nagyobb magyar-zsidó portálok közül egyedül foglalkozott a szexbotránnyal. (Markovics megjegyzéseire még visszatérünk és később reagálni fogunk).

Lapunk egyébként nem csak az eredeti Ynet-cikket fordította le, de körkérdést is intéztünk a magyar-zsidó közélet női és feminista közszereplőihez, mely érdekfeszítő válaszokat eredményezett oldalunkon.

A körkérdés itt, a legutóbbi válasz – és a korábbi válaszok linkje a cikk végén – itt olvasható.

Nincs vizsgálat

A Mazsihisz.hu-n megjelent cikk nem beszél róla, hogy a Mazsihisz vizsgálatot kezdeményezne a vádak kapcsán.

Markovics egyenesen arról beszél, hogy a Mazsihisz feljelentést tett egy a szexbotrányukkal kapcsolatban szivárogtató bloggal szemben, ám a hatóságok lezárták a nyomozást, mivel nem találták meg a szivárogtatót.

Így valószínűleg továbbra is Heisler András Mazsihisz-elnök álláspontja érvényes, miszerint

a Mazsihisz nem indít vizsgálatot a szexbotrány kapcsán.

„…a rabbikar renoméja így is eléggé megtépázott”

„A tisztelet a kollégák, a hivatás és a közösség között alapvető értéknek kellene, hogy számítson” – véli Kántor Anita berlini reform rabbi.