„…akit bármilyen módon inzultálnak, köteles a hangját hallatni”

Körkérdést intézett a Neokohn magyar-zsidó női és feminista közszereplőkhöz, melyben a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokkal kapcsolatban kérdeztük őket. Negyedik válaszadónk Szilágyi Nóra, a Cedek izraelita szeretetszolgálat vezetője.

Körkérdés

Lapunk többek között következő kérdéssel fordult a magyar-zsidó közélet feminista és női közszereplőihez:

1. helyes-e a Szombat állásfoglalása, miszerint ha igaznak bizonyulnak a vádak, a kérdéses rabbik továbbra is „rabbiként funkcionáljanak a későbbiekben”?

2. helyes-e, hogy a Mazsihisz a dokumentumokkal alátámasztott és senki által sem cáfolt vádakat nem vizsgáltatja ki?

3. amennyiben az Ön közvetlen közösségében vagy munkahelyén történne hasonló eset, követelné-e az eset kivizsgálását?

A teljes körkérdés itt található.

Szilágyi Nóra válasza változtatások nélkül alább olvasható:

„Nem szeretnék ítéletet hozni egy olyan ügyben, aminek nem ismerem minden részletét, de azt gondolom, hogy ha a gyanúja felmerül egy ilyen súlyos vádnak, azt nem akkor kell kivizsgálni, amikor megdönthetetlen bizonyítékokat kapunk, hanem már a gyanú felmerülésekor. Ha a vádak nem tisztázódnak, és még kérdések fogalmazódnak meg, akkor igenis fontos, hogy a szervezet vezetése döntsön az adott vezető – és ez legyen akár rabbi, akár más pozíciót betöltő ember – további munkájáról.

Az nem jó a közösségre, munkavállalókra vagy akár a vezetőkre nézve sem, hogy legyintéssel elbagatellizáljak a problémát.

Legyen férfi, legyen nő az illető, akit bármilyen módon inzultálnak, köteles a hangját hallatni. Azt hiszem jó példa volt erre a meetoo kampány, ahol több évtizedes hallgatás után »ébredtek fel« az emberek. A kampány elérte célját, de annyian kezdtek el vádaskodni, hogy sok esetben a többségnek már elege lett belőle és olyakor a közösségi oldalakon mémekben, »vicces« képekben fejezték ki (negatív) véleményüket.

Fontos az arany középút megtalálálása és a vádaskodás helyett feltáró vizsgálat folyatása. De ez utóbbi elengedhetetlen egy jó vezető részéről.

Számomra elképzelhetetlen, hogy a mi közösségünkben, a Chabad közösségben bármelyik rabbi így viselkedne. Persze soha ne mondd, hogy soha, azonban az elmúlt 12 év tapasztalat számomra ez.”

Korábbi válaszok

Első válaszadónk, Polnauer Flóra kántor válasza itt olvasható.

Második válaszadónk, Sturovics Andrea hebraista válasza itt olvasható.

Harmadik válaszadónk, Szilánk Zsuzsa igazgató válasza itt olvasható.

A többi kapott választ az elkövetkező napok során fogjuk közölni.

„…a jóérzésű embernek minden idegszála megfeszül”

„Sajnos a Szombatban megfogalmazottak jól tükrözik a magyarországi zsidó közállapotokat” – véli Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész gimnázium igazgatója.