Palesztin sálban adott interjút Konok Péter

A baloldali történész és publicista a Klub Rádiónak adott interjút, többen kritizálták érte a zsidó közösségi-médiában.

A baloldali történész egy úgynevezett kefiját, azaz fekete-fehér kockás sálat viselt, melyről a Guardian ezt írta: „Bár a minta nem csak Palesztinára jellemző, de nemzetközileg elsősorban a palesztin önrendelkezési küldetéssel azonosított”.

Konok Péter (jobbra) a Klub Rádióban. Fotó: Facebook

A viseletért több dühös komment is érkezett a zsidó közösségi-médiában, egy ilyet Konok is idézett a Facebook-falán: „(…) ez a viselet az egyik(!) jelképe az Izrael-ellenességnek” – írta a kommentelő.

Konok egyébként nem tagadta a kommentet idéző posztjában, hogy a viseletet a palesztin ügy iránti szolidaritásból vette volna fel.

Konok nem először vált ki heves reakciót a közösségi médián.

2018-ban ezt írta Facebook-oldalára:

„Ma letiltottam egy fasisztát, mert büdös arabozott, aztán egy úgynevezett demokratát, aki mocskos székelyezett. Aztán letiltottam egy antiszemitát, aki zsidózott, és egy cionistát, aki szerint akkor gyermekkorú szüleim deportálták az ő nagyszüleit. Aztán letiltottam még két nácit, és valakit, aki szerint »Gyurcsány cipőjéből sem ihatnék«, bár ez olyan szép képzavar volt, hogy fontolgattam a megtartását.”

Akkori posztjára Gábor György filozófus reagált:

„Jól értem? A népszerű történész a cionistát tényleg a fasisztával, a mocskos székelyezővel, az antiszemitával és a nácival tekinti azonos minőségűnek?”

Nemrég pedig a Mandiner hívta fel a figyelmet, hogy a Kötöttfogás című online beszélgetős műsorban hangzott el a következő beszélgetés Konok és Csintalan Sándor között:

Konok: „ Elég zavaros a kommunikáció, szerintem mindenki frászt kap már tőle, vagy legalábbis az emberek nagy része. Tehát néhány belpesti értelmiségin kívül, aki valóban otthon ül és fertőtleníti a kutyáját, és mindent házhoz rendel, és jógázik, és kenyeret süt, miközben megvalósítja önmagát…

Csintalan: „Te most zsidózol?”

Konok: „Hol zsidóztam?”

Csintalan: „Hát a belpesti értelmiségi a mai magyar politikai közgondolkodásban, a NER-en belül, az zsidó”

Konok: „A belpesti értelmiségi az belpesti értelmiségi, vannak ilyen ismerőseim. Fogalmam sincs, hogy zsidók-e, de nem is érdekel. Nem, nem zsidózom. Belpesti értelmiségizem, és tele van a tököm a belpesti értelmiséggel”

A felvétel itt meghallgatható.