Heti Grün — 2019. november 2.

Sem Netanjahu, sem Johnson nem adja fel, Putyin Budapesten smúzol, de közben a NATO-val keménykedik, nevetségessé válik az ENSZ, és mindenért Trumpot hibáztatják. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Putyin Budapesten

Kedden Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Orbán és Putyin 2013 óta minden évben találkoztak. Előzetesen kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor miniszterelnökkel a főbb tárgyalási pontok a paksi bővítés, a gázbeszerzés és a klímaügy.

„Bármikor, amikor idejövök, tetszik a város. Budapest minden időben gyönyörű”mondta az orosz elnök, mielőtt tárgyalni kezdett volna a magyar miniszterelnökkel.

“Valóban szép, mi viszont éppen most vesztettük el az önkormányzati választáson. Két európai főváros volt, ahol nem baloldali volt a városvezetés, Madrid és Budapest. Most már csak Madrid maradt.” — panaszkodott válaszul Orbán Viktor.

„A judaizmus képviselőinek is segítünk, segítünk a zsidóknak helyreállítani szenthelyeiket Szíriában, és valójában már folyamatos együttműködésben is vagyunk velük”jelentette ki Putyin Budapesten, amikor egy újságíró azt kérdezte tőle, hogy a Kreml mit tesz a Közel-Keleten élő keresztények megsegítése érdekében.

Eperjesi Ildikó elemzésében viszont arra figyelt fel, hogy egyre aktívabb az orosz haderő, ráadásul a jó ideje egymást érő hadgyakorlatokat egyre közelebb viszik a NATO határaihoz.

Netanjahu nem adja fel

Beni Ganz ex-vezérkari főnök, a Kék-Fehér elnöke és Benjamin Netanjahu miniszterelnök korábban lefixált, négyszemközti találkozója vasárnap menetrendszerűen lezajlott. A felek megállapodtak abban, hogy tárgyalóküldöttségeik kapcsolatban maradnak, amíg legközelebb újra találkoznak. Ez szerdán meg is történt, de nem jutottak semmire, így egyre valószinűbb a harmadik Knesszet választás egy éven belül.

Az izraeli kormányfő elleni vádemelési eljárás során hangfelvételek kerültek elő Netanjahu és a Jediot Ahronot kiadója közötti egyeztetésekről.

Brexit szappanopera

Bár a brit miniszterelnök korábban azt ígérte, „halála árán is megteszi”, végül mégsem tudta október 31-én kiléptetni országát az EU-ból. Johnson nem adja fel: új parlamentet akar a Brexithez.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a párt árnyékkormányának keddi ülése után jelentette be, hogy támogatják az új választásokat.

A legfrissebb felmérés szerint jelentős támogatottsági előnnyel kezdi a december 12-én tartandó előrehozott parlamenti választás kampányát a kormányzó brit Konzervatív Párt.

Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője választási szövetséget ajánlott pénteken Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnöknek.

Olvasnivalók a hét végére

Ezen a héten is több, elgondolkodásra, vitára késztető írással jelentkeztünk:

Hajdú Tímea egy debreceni születésú holokauszt-túlélő történetét mesélte el, aki hat évesen túlélte a Bergen-Belseni koncentrációs tábort, szolgált az izraeli hadseregben majd túlélte a tavalyi pittsburgh-i zsinagóga lövöldözést.

Seres László szerint egyszerűen röhej, amit az ENSZ az antiszemitizmussal művel, miután a világszervezet számon kérte a német kormányon, miért lép fel az antiszemita BDS-mozgalommal szemben.

Hajdú Tímea az amerikai társadalom szövetén levő szakadások miatt aggódik, miután az ISIS vezető likvidálására érkezett amerikai reakciók szerinte azt igazolják, hogy most már tényleg mindegy, mit csinál az amerikai elnök, akkor is csak kritika fogja érni.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Heti Grün — 2019. október 26.

Mesterséges marhahús Izraelből, katari földgáz Magyarországra, folytatódik a brit és az izraeli szappanopera, elcsendesedett a török-kurd konfliktus, Wass Albert és neonácik október 23-án.