Budapestre érkezett Putyin, a fővárost méltatta

Bármikor, amikor idejövök, tetszik a város. Budapest minden időben gyönyörű – mondta az orosz elnök, mielőtt tárgyalni kezdett volna Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, számolt be a TASS orosz hírügynökség a Hvg.hu szerint.

“Valóban szép, mi viszont éppen most vesztettük el az önkormányzati választáson. Két európai főváros volt, ahol nem baloldali volt a városvezetés, Madrid és Budapest. Most már csak Madrid maradt

– válaszolta a magyar kormányfő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor elõtt 2019. október 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Putyin szerda délután érkezett meg Budapestre.

„Magyarország is nyer a NATO és Oroszország jó kapcsolatával”

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon

— jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar-orosz magas szintű találkozót.

A gazdasági együttműködésről szólva kiemelte: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt.

A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy annak kiemelt területei között van a keresztény közösségek védelme szerte a világban, valamint a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

Putyin a közös sajtótájékoztatón kiemelte: már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében. Hozzátette: törekszenek a gazdasági kapcsolatok diverzifikálására, bár továbbra is az energetika van az első helyen.

Az orosz elnök közölte: tárgyaltak a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek helyzetéről. Oroszország kész az együttműködésre a keresztények támogatásában – mondta Vlagyimir Putyin, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

Megint jön Putyin, megint leáll a fél főváros

Kedden és szerdán érdemes megfontolnia, autóval kíván-e közlekedni.