Brit választások: Farage választási szövetséget ajánlott Johnsonnak

Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.

Választási szövetséget ajánlott pénteken Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnöknek Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője, de ennek fejében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás elvetését követelte — közölte az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, mostanra eldőlt: Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.

Farage a Brexit Párt kampányát hivatalosan elindító pénteki londoni nagygyűlésen kijelentette: a Brexit-megállapodás elvetésére szólítja fel Boris Johnsont, mert „ez a megállapodás nem Brexit”. Hozzátette, szerinte az idő múlásával az emberek lassan rájönnek, hogy Johnson mit is írt alá az EU-val, „és az nem fog tetszeni nekik”.

Farage szerint a Brexit kérdését csak egy országos kiterjedésű „kilépési szövetség” létrehozásával lehet rendezni. Szavai szerint ebbe nemcsak a kormányzó Konzervatív Pártot és a Brexit Pártot lehetne bevonni, mivel ő beszélt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt soraiból is olyanokkal, akik örömmel indulnának a decemberi választáson, ha ezt a koalíciót sikerülne összehozni.

Az alku másik oldala

Farage figyelmeztette ugyanakkor Johnsont, hogy az ajánlat visszautasítása esetén

a Brexit Párt minden egyes angliai, skóciai és walesi választókörzetben önálló jelölteket indít a jövő havi előrehozott parlamenti választáson.

A Brexit Párt vezetője szerint Johnsonnak az EU-val elért Brexit-megállapodás helyett szabadkereskedelmi megállapodás aláírására kellene törekednie az unióval, és ennek határidejét 2020. július 1-ére kellene kitűzni.

Ha addig nem sikerül elérni ezt az egyezményt, Nagy-Britanniának megállapodás nélkül ki kell lépnie az Európai Unióból és onnantól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna a kétoldalú kereskedelem az EU-val.

„Ez lenne az igazi Brexit”

— mondta pénteki kampánynyitó beszédében a Brexit Párt vezetője.

Donald Trump örülne az ajánlat megvalósulásának

Nigel Farage, akinek rendszeresen jelentkező betelefonálós műsora van a legnagyobb londoni kereskedelmi rádióban, a LBC-ben, előző este félórás interjút készített Donald Trump amerikai elnökkel, aki kijelentette: örülne, ha Johnson és Farage „összeállna”, mivel ketten „nem akármilyen számokat” hoznának a decemberi választáson.

Farage az általa vezetett műsorban Trump felvetésére is úgy válaszolt, hogy ha Boris Johnson „ejti” a Brexit feltételeit rögzítő „rettenetes” megállapodást, és választási kampányában azt a célt tűzi ki, hogy Nagy-Britannia kereskedni akar Európával, de politikai beavatkozás nélkül, akkor ő hajlandó lenne azonnal felsorakozni a brit kormányfő mögött.

Nigel Farage hozzátette: ha Trump rá tudná beszélni Johnsont „a tiszta szakításra” az Európai Unióval, annak ő nagyon örülne. Ebben az esetben „együtt győzhetnénk” — mondta.

Boris Johnson mindazonáltal az elmúlt időszakban többször is határozottan leszögezte, hogy az erről szóló találgatások ellenére nem kíván semmiféle választási egyezséget kötni Farage pártjával.

Farage politikai ereje 

A legutóbbi két európai parlamenti választást Nagy-Britanniában Nigel Farage nyerte meg, 2014-ben az általa akkor vezetett politikai erővel, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával (UKIP), idén májusban pedig az alig másfél hónappal korábban alapított, nem kevésbé radikálisan EU-szkeptikus Brexit Párt élén.

A BBC által a legnagyobb közvélemény-kutatók legutóbbi felméréseinek átlaga alapján készített friss összegzés szerint a népszerűségi listát a Johnson vezette Konzervatív Párt vezeti 36 százalékos támogatottsággal, Farage Brexit Pártja 11 százalékos támogatottsági átlaggal a negyedik.

Konzervatív párti illetékesek azonban a BBC-nek nyilatkozva közölték: attól tartanak, hogy Farage pártja konzervatív választók átcsábításával esetleg meg tudja akadályozni, hogy a Konzervatív Párt többséget szerezzen a decemberi választáson.

Jelentős előnnyel indul a Konzervatív Párt

A legfrissebb felmérés szerint jelentős támogatottsági előnnyel kezdi a december 12-én tartandó előrehozott parlamenti választás kampányát a kormányzó brit Konzervatív Párt.