Jelentős előnnyel indul a Konzervatív Párt

A legfrissebb felmérés szerint jelentős támogatottsági előnnyel kezdi a december 12-én tartandó előrehozott parlamenti választás kampányát a kormányzó brit Konzervatív Párt.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég az Evening Standard című londoni napilap megbízásából elvégzett, csütörtökön ismertetett vizsgálatában kimutatta, hogy a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívokra jelenleg a választók 41 százaléka voksolna.     

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 24 százalékos, vagyis a Konzervatív Párt 17 százalékponttal vezet első számú választási vetélytársa előtt.

Az 1001 választópolgár bevonásával elvégzett felmérés szerint a konzervatívok támogatottsága szeptember óta 8 százalékponttal emelkedett, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárté nem változott.

Az Ipsos MORI adatai szerint a Konzervatív Párt 2018 júniusa óta nem volt ilyen népszerű, és 2017 áprilisa óta nem vezetett ilyen nagy előnnyel a Munkáspárt előtt.

A hagyományosan harmadik legnagyobb országos parlamenti erőre, a Liberális Demokratákra jelenleg 20 százaléknyian szavaznának; ez 3 százalékpontos visszaesés az előző hónaphoz képest.

A legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a Nigel Farage vezette Brexit Párt támogatottsága a felmérés szerint 7 százalék.

Boris Johnson miniszterelnöki tevékenységével a megkérdezettek 46 százaléka elégedett, 44 százalék elégedetlen. A plusz 2 százalékpontos nettó támogatottsági egyenleg a legjobb, amelyet bármely brit pártvezető a 2017-ben tartott, ugyancsak előrehozott parlamenti választások óta elért.

Az Ipsos MORI vizsgálatába bevont választók 15 százaléka mondta magát elégedettnek Jeremy Corbyn pártvezetői tevékenységével, 75 százalék elégedetlen a Munkáspárt vezetőjével.

Corbyn megítélésének egyenlege a Labour táborában is negatív: a munkáspárti szavazók 46 százaléka elégedett, 49 százaléka elégedetlen Jeremy Corbynnal.

A Konzervatív Párt szavazótáborán belül Boris Johnsont 80 százalék támogatja, és a tory szavazók mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy nincs kibékülve Johnson munkájával.

A brit választók relatív többsége Johnson Brexit-stratégiájával is elégedett, annak ellenére, hogy jóllehet a kormányfő az elmúlt hetekben igen határozottan állást foglalt a brit EU-tagság megszűnése mellet az éppen csütörtök éjjel lejáró korábbi Brexit-határidőig, az Egyesült Királyság csütörtökön nem lép ki az Európai Unióból.

A megkérdezettek 47 százaléka adott hangot annak a véleményének, hogy Boris Johnson jó munkát végez a Brexit ügyében, 45 százalék szerint nem megfelelő a brit miniszterelnök Brexit-politikája.

Egy hónappal korábban még 38-53 volt a megoszlás a kormányfő Brexit-tevékenységét pártolók és ellenzők között.

Jeremy Corbyn Brexit-stratégiáját a választók 11 százaléka támogatja, 79 százaléka ellenzi.

Corbyn a Brexit ellen kampányolna

A brit Munkáspárt vezetője szerint egy esetleges újabb népszavazás esetén pártja a bennmaradás mellett törne lándzsát, de azt nem ígérte, hogy kormányra kerülése esetén egyáltalán kiírna ilyen népszavazást.

A gazdasági kilátásokat ugyanakkor a választók abszolút többsége rossznak tartja. A vizsgálatba bevont britek 56 százaléka számol azzal, hogy a gazdasági helyzet a következő egy évben romlani fog, és csak 17 százalék reménykedik javulásban.