Corbyn antiszemitizmusa csúnya bukást hozhat a választásokon

A brit Munkáspárt vezető képviselői komolyan tartanak attól, hogy pártjuk a belső viszályok, a Brexittel kapcsolatos határozatlanságuk, és az antiszemitizmus elleni hatékony fellépés elmulasztása miatt alulmaradhat a következő választásokon. 


Clive Lewis képviselő felszólította a párt vezetőségét, „kapaszkodjanak meg”, mielőtt túl késő lesz.

Tegnap este az árnyékkabinet politikusai, a Corbynhoz egyébként közel álló Angela Rayner, illetve Jonathan Ashworth adtak hangot a Munkáspárt antiszemitizmussal kapcsolatos eljárását, illetve annak hiányát érintő aggodalmaiknak. Mint mondták „teljesen elkeserítette őket, hogy mozgalmuk képtelen volt kezelni a problémát” — írja a brit The Guardian.

Egy másik miniszter elárulta a The Observernek, hogy a párt 2016 óta több, mint 100 ezer tagot vesztett, és jelenleg is nehéz pénzügyi helyzetben van. „Nem vagyunk olyan állapotban, hogy megbirkózzunk a választásokkal, ami felé egyre közeledünk”.

Lewis képviselő hozzátette, a brit konzervatív párt minden bizonnyal a populista Boris Johnsont választja majd Theresa May volt miniszterelnök asszony helyére, ami nagy kihívást és veszélyt jelent a Munkáspárt számára. Az Observer felméréséből, mely során 1000 konzervatív szavazót kérdeztek meg, kiderült, hogy 52% szavazna Johnsonra, és csupán 30% támogatná Jeremy Huntot.

„Amennyiben a Munkáspárt nem tudja betölteni kritikus funkcióját, akkor az veszélyezteti a pártot, hogy a szavazók megkérdezik majd maguktól, »Ha a Munkáspárt nem fog, vagy nem tud fellépni, akkor ki fog?« A válasz talán nem olyan, ami tetszésünkre válna. Itt az idő, hogy kapaszkodót találjunk, mégpedig gyorsan”

— jelentette ki Lewis.

A tegnapi nap folyamán Corbyn határozottan tagadta, hogy nem szolgálna jól az egészsége, miután felreppent a hír, hogy sokan azon aggódnak, le kell majd mondania, mivel „fizikailag vagy mentálisan” nem alkalmas pozíciója ellátására.

Wes Streeting munkáspárti képviselő is kemény szavakkal illette pártját: „Újabb elkeserítő hét a Munkáspárt számára. Még több megaláztatás az antiszemitizmus kapcsán, és továbbra sincs világos álláspontunk a Brexittel kapcsolatban. Nem csak a Corbyn-kritikusoknak van már elegük; világos az árnyékkabinet álláspontjából, hogy a legközelebbi szövetségeseink is a tűréshatáruk végére érkeztek. Ez így nem fenntartható tovább”.

„Az antiszemitizmus megfertőzte a brit Munkáspártot” — véli kilépő EP-képviselőjük

Egyre több baloldali brit politikusnak van elege.