Corbyn a Brexit ellen kampányolna

A brit Munkáspárt vezetője szerint egy esetleges újabb népszavazás esetén pártja a bennmaradás mellett törne lándzsát, de azt nem ígérte, hogy kormányra kerülése esetén egyáltalán kiírna ilyen népszavazást.

Jeremy Corbyn a legnagyobb brit ellenzéki erő árnyékkormányának keddi értekezlete után közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

újabb népszavazás esetén a Munkáspárt a bennmaradás mellett kampányolna a megállapodás nélküli Brexit ellenében,

illetve egy olyan megállapodás alternatívájaként, amely nem alkalmas a brit gazdaság és a munkahelyek védelmére.

A távozó Theresa May konzervatív párti miniszterelnök posztjáért versengő két utódjelölt, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter egyaránt jelezte, hogy készek lennének megállapodás nélkül kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, ha a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig nem lehet új egyezményt elérni az unióval a kilépés feltételeiről.

Corbyn keddi nyilatkozatában szerepel ugyanakkor az is, hogy a Munkáspárt szerint az országnak valójában új parlamenti választásokra és utána munkáspárti kormányra lenne szüksége a konzervatív kormány kilenc éve tartó megszorító gazdaságpolitikájának befejezése végett.

A Labour vezetőjének közleményéből viszont

nem derül ki, hogy kormányra kerülés esetén is szerepelne-e a Munkáspárt programjában az újabb EU-népszavazás.

A Labour árnyékkormányának keddi ülése után kiadott nyilatkozat bizonyos mértékig mégis fordulatot jelent, mivel a Munkáspárt Brexit-politikájának eddig nem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményét tiszteletben kell tartani.

Azon a népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Az újabb referendum ügyében a Munkáspárt régóta megosztott.

Corbyn többször is egyértelművé tette, hogy elsődleges célja nem az újabb népszavazás, hanem az előrehozott választások kiírása, a Labour árnyékkormányának és alsóházi frakciójának számos tagja viszont népszavazást szeretne legalább arról, hogy a választók elfogadják-e a Brexit feltételrendszeréről Theresa May kormánya által elért – az alsóházban eddig háromszor is elutasított – megállapodást.

Corbyn antiszemitizmusa csúnya bukást hozhat a választásokon

Egy munkáspárti miniszter elárulta a The Observernek, hogy a párt 2016 óta több, mint 100 ezer tagot vesztett, és jelenleg is nehéz pénzügyi helyzetben van.

A Munkáspártra a vele szoros kapcsolatokat ápoló szakszervezetek is erőteljes nyomást gyakorolnak az újabb népszavazás támogatása érdekében.

A párttal szövetségesi viszonyban álló öt legnagyobb brit szakszervezet vezetősége éppen előző nap fogalmazott meg közös állásfoglalást arról, hogy a Munkáspártnak támogatnia kell a népszavazás kiírását bármiféle Brexit-megállapodásról, és abban az esetben is, ha a következő konzervatív miniszterelnök megállapodás nélkül akarná kiléptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A Labour árnyékkormányának keddi üléséről kiadott nyilatkozat pontosan ennek a szakszervezeti állásfoglalásnak az átvételét jelenti.

Corbyn keddi állásfoglalása ugyanakkor nem utal arra, hogy a Munkáspárt – a többi ellenzéki erőhöz, mindenekelőtt a Liberális Demokratákhoz és a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párthoz (SNP) hasonlóan – egyértelműen elkötelezte volna magát a Brexit leállítása és a brit EU-tagság fenntartása mellett.

A Munkáspárt vezetőjének állásfoglalásában szerepel viszont, hogy a Labour továbbra is a tory Brexit-stratégia „észszerű alternatívájának” tekinti saját korábbi kompromisszumos javaslatát, amely szerint

Nagy-Britannia a Brexit után is vámuniós viszonyrendszert tartana fenn az EU-val, és szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával.