Egyre nő a harmadik választás esélye

Miután a szerdai találkozójukon nem jutott közelebb a koalíciós megállapodáshoz a kormányalakítással megbízott Beni Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ismét egy harmadik választás látszik a legreálisabbnak a lehetséges opciók közül.

A pártok vezetői ugyan ma délelőtt is találkoznak, de semelyik fél sem túl bizakodó azzal kapcsolatban, hogy sikerülhet áttörést elérni annak ellenére, hogy mindkét fél kinyilvánította, nagykoalíciós kormány alakítását tartja a legjobb megoldásnak az ország szempontjából – írja a The Jerusalem Post.

Beni Ganznak még 21 napja van arra, hogy egy potenciális kormánnyal álljon elő, mielőtt megvonják tőle a kormányalakítási mandátumot, ezt követően annak joga a Knesszetre száll át, aminek szintén 21 napja van arra, hogy a jelenleg ott ülők többsége miniszterelnököt válasszon. Ha ez nem történik meg, és erre egyre nő az esély, úgy egy éven belül a harmadik választást rendezhetik meg.

A Kék-Fehér part egyik vezető tárgyalója szerint a szerdai találkozó nem hozott eredményt, leginkább azért, mert a Likud részéről ragaszkodtak ahhoz, hogy amennyiben rotációs rendszerben váltják egymást a miniszterelnökök, az első két évben Netanjahu foglalhassa el a vezetői széket.

A Netanjahu vezette Likud főtárgyalója, Járiv Levin szerint

Ganz ugyan mutatott némi kompromisszumkészséget, azonban az általa vezetett párttömb további döntéshozói, Jáir Lapid, Mose Jáálon és Gabi Askenázi nem engedik Ganzot kompromisszumos döntést hozni.

Levin szerint a Kék-Fehérek

„még mindig úgy gondolják, hogy kisebbségi kormányt tudnak alakítani, illetve, hogy nyerhetnek egy új választás kiírásán. Sokan abban reménykednek, hogy a Likud kilép a jobboldali pártokkal kötött megállapodásból, de ez tévedés. Az 55 képviselőt tömörítő jobboldali blokk szilárd és erős”.

Ganz Facebook oldalán azt írta a tárgyalásokról: „Nem árulhatok el részleteket a megbeszélésekről, de annyit elmondhatok, hogy a médiában megjelent hírek nem minden esetben felelnek meg a valóságnak”.

A jobboldali blokk két pártja, a Bájit Hájehudi, az Új Jobboldal, az Egyesült Tóra Judaizmus  és a Sasz pártok vezetői tagadták, hogy megbeszélést folytattak volna Ganzal, egyedül az Új Jobboldal vezetője beszélt a kormányalakítással megbízott egykori vezérkari főnökkel néhány szót a Knesszet folyosóján a keddi plenáris ülés szünetében. Ugyan a híradások ezt megbeszélésként aposztrofálták, valójában pusztán udvariassági beszélgetés zajlott a két politikus között.

Egy, a jobboldali párttömörüléshez tartozó képviselő elmondta, hogy

a Kék-Fehér pártkoalíció vezetőit jobban érdekli Netanjahu elmozdítása, mint a tényleges kormányalakítás. Szintén úgy tűnik, hogy a Kék-Fehér pártkoalíció nem hisz abban, hogy a Likud az vele szövetségben álló összes jobboldali pártot képviseli.

A Kék-Fehér párt ugyanakkor folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy nem kíván olyan miniszterelnökkel egy kormányban együttműködni, aki ellen vádemelési eljárás van folyamatban. A Likud másrészről Netanjahut egy esetleges vádemelés után is a helyén tartaná.

A Kék-Fehérek másik fajsúlyos problémája, hogy egy egységkormány működésének azon időszakában, amikor Netanjahu Ganz véleményének megkérdezése nélkül, szabadon kormányozhat, akár miniszterek menesztéséről is dönteni tud, amivel esetleg újabb választást is képes provokálni, még mielőtt Ganz foglalhatná el a miniszterelnöki széket. A Likud azonban kijelentette, támogatna egy olyan törvényjavaslatot, hogy a majd regnáló miniszterelnök ne meneszthessen minisztereket a majdani miniszterelnök-helyettes, Ganz beleegyezése nélkül.

Találkozón vett részt Ganz és Netanjahu

Beni Ganz ex-vezérkari főnök, a Kék-Fehér elnöke és Benjamin Netanjahu miniszterelnök korábban lefixált találkozója vasárnap menetrendszerűen lezajlott.