Putyin segítene a szíriai zsidók szenthelyeinek helyreállításában

Az orosz vezető Budapesten beszélt erről a héten.

Vlagyimir Putyin bejelentése szerint Moszkva kész segítséget adni a szíriai zsidóságnak, hogy a közösség szenthelyeit helyreállítsák — noha egyelőre nem sok információ áll rendelkezésre arról, hogy hány zsidó él még a válság sújtotta országban.

„A judaizmus képviselőinek is segítünk, segítünk a zsidóknak helyreállítani szenthelyeiket Szíriában, és valójában már folyamatos együttműködésben is vagyunk velük” — jelentette ki Budapesten, amikor egy újságíró azt kérdezte tőle, hogy a Kreml mit tesz a Közel-Keleten élő keresztények megsegítése érdekében.

A Szíriában élő zsidók nagy része Izrael Államának megalapítását követően tömegesen elhagyta az országot, ahol azóta sem tudni, hányan maradhattak.

A The Times of Israel szerint nem egészen világos, hogy Putyin milyen — már zajló — együttműködésről tett említést, amikor hazánkban járt. Az izraeli lap ugyanakkor emlékeztet: idén Oroszország hozzájárult, hogy hazaszállítsák egy izraeli tank parancsnok maradványait 37 év után.

Zachary Baumel 1982-ben tűnt el az Első Libanoni Háború során.

„Az orosz hadsereg a szíriai katonasággal együtt talált rá a holttestre” — mondta Putyin áprilisban Benjamin Netanjahuval tartott közös sajtótájékoztatón.