Heti Grün — 2019. augusztus 10

Hermetikusan zárult a Maccabi játékok Budapesten, tömegmészárlás sorozat az USÁ-ban, olvasnivalók hétvégére. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Sportos zárvány Budapesten — túlbiztosították a Maccabi játékokat

Magyarország éppen száz éremmel zárta a kedden befejeződött 15. Maccabi Európa Játékokat, melyeknek majdnem a fele aranyérem, és ezzel az USA mögött a második legeredményesebb lett a magyar csapat, a németeket megelőzve.

Interjút adott lapunknak Shaul Ladany, 83 éves világrekorder távgyalogló, aki deportálása óta először jött Magyarországra, és nem csak a holokausztot, de izraeli olimpikonként az 1972-es müncheni terrort is túlélte. Ez a cikkünk angolul is olvasható.

Kenéz Györggyel, a Maccabi Európa Játékok magyar vízilabda csapatának edzőjével, 1976 olimpiai bajnokával sportról, morálról, zsidóságról beszélgetett munkatársunk.

Lengyelországot mindössze egy kaliforniai család két tagja képviselte, rajtuk kívül senki mást nem érdekelt zsidóság egyik legnagyobb multikulturális európai rendezvénye.

A biztosítás professzionális volt, a város forgalmát alig, és csak a feltétlenül szükséges mértékben és terjedelemben korlátozták a lezárások.

Bár a résztvevők szemmel láthatóan remekül érezték magukat, a városlakók számára egyfajta megközelíthetetlen zárvány benyomását keltette az egész rendezvény.

A biztonsági szempontokat ugyanis annyira sikerült minden más megfontolás elé helyezni, hogy

a sportolókat gyakorlatilag hermetikusan elszigetelték a rendezvénynek otthont adó város életétől, és lakóitól.

Minden verseny és rendezvény helyszínét többszörös biztonsági zóna mögé zárták, így aki nem regisztrált előre, az legfeljebb az internetes közvetítéseken, illetve villogó rendőrautók kísérte buszkaravánokon láthatott zsidó sportolókat.  Az előzetes programtól eltérően a szervezők biztonsági okokból még a játékok nagyszabású záróünnepségét is inkább a Ludovika Campusra szorították be a Sziget Fesztivál helyszíne helyett.

A biztonsági intézkedések ilyen magas szintje a külső szemlélő számára azt a látszatot kelthette, mintha

Budapesten rendkívül kockázatos lenne zsidó tömegrendezvényt tartani, holott ennek éppen az ellenkezője volt a miniszterelnök politikai üzenete: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ahol semmiféle veszély nem fenyegeti a zsidókat.

Kevesebb több lett volna.

Tömegmészárlások az USÁ-ban

Szombaton 22 halott, 26 sérült, köztük hét mexikói állampolgár lett a szörnyű mérlege a texasi El Paso Cielo Vista nevű bevásárlóközpontja melletti Walmartban elkövetett fegyveres támadásnak, melyet egy 21 éves, fehér felsőbbrendűségre hivatkozó fehér férfi követett el.

Alig néhány órával a texasi mészárlás után újabb lövöldözést jelentettek a rendőrségnek az Ohio állambeli Dayton városából, ahol egy szélsőbaloldali anarchista fiatalember 9 emberrel végzett egy bárban, köztük a saját testvérével.

Donald Trump amerikai elnök szerdán tett látogatást El Pasóban, majd az ohiói tragédia színhelyét is felkereste.

A demokrata párti politikusok az elnök retorikáját okolták a tömeggyilkosságokért, holott Trump ezekre utalva világossá tette, hogy az USA-ban „nincs helye a gyűlöletnek”. Trump szerint viszont a média és a „fake news”-ok felelősek a tömeggyilkosságokért.

Nem sokkal pénteki lapzártánk előtt egy újabb tömegmészárlást akadályozott meg egy hős tűzoltó a Walmartban, aki még időben ártalmatlanított egy 20 éves férfit, aki több, mint 100 tölténnyel felszerelt puskával, pisztollyal felfegyverkezve, golyóálló mellényben érkezett a springfieldi szupermarketbe.

Olvasnivalók a hét végére

Ezen a héten is több, elgondolkozásra, vitára késztető írással jelentkeztünk:

Hajdú Tímea Illiberális Amerika: az identitáspolitika ámokfutása című publicisztikájában azt a jelenséget veszi górcső alá, hogy Amerikában egyes nagyhangú, radikális baloldali mozgalmak soraiban egyre gyakrabban „fehérembereznek”, és faji, nemi vagy vallási hovatartozásuk alapján minősítik az embereket.

Pelle János „Elitcsere” és populizmus című írásában arra emlékeztet, hogy a 19. és a 20. században az emancipálódott európai zsidóság rossz tapasztalatokat szerzett az „elitellenes” politikai küzdelmekről.

Végső István a Prónay-féle különítményesek Kiskunhalasra érkezésének 100. évfordulója alkalmából adott közre összefoglalót a Tanácsköztársaság bukását követő fehérterrorról.

Viszlát kivonulás, helló szuverenitás: a telepesek diadala címmel a ciszjordániai telepesek világáról, és az izraeli társadalom ezzel kapcsolatos attitűdjének változásáról számol be helyszíni riportjában David Horovitz, a The Times of Israel alapító szerkesztője.

Tisa beÁv, a héber naptári év legszomorúbb napja köszönt be szombat este. A Talmud bölcsei ilyenkor számba veszik azon, a zsidó nép számára negatív ókori eseményeket, melyek ezen a napon történtek. Megyeri Jonatán írása.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Heti Grün — 2019. augusztus 3

Heller Ágnes és Nietzsche, zsidó-izraeli diplomácia, zsidó olimpia, fájdalmas integráció, választási bálágán, ajatollahok a spájzban, Brexit és Gyalog galopp, patkánybumeráng.