Trump a hétvégi tömegmészárlások helyszínére látogat

Az amerikai elnök ma érkezik El Pasóba, majd az ohiói Daytonba is ellátogat.

Donald Trump amerikai elnök szerdán tesz látogatást abban a mexikói határ mentén fekvő városban, ahol egy szombati tragédia 22 halálos áldozata közül 7 mexikói volt.

Az amerikai államügyész belső terrorizmusnak nyilvánította a szombati El Pasó-i lövöldözést, és az MTI szerint Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter hétfőn este szintén leszögezte a helyszínen, hogy Mexikó — az amerikai igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan — ugyancsak terrorcselekménynek tartja a tömeggyilkosságot.

„Figyeltük Trump elnök állásfoglalását a nap folyamán, és osztjuk véleményét, miszerint elítéli az Egyesült Államokban nagyon komoly problémaként jelentő rasszizmust és idegengyűlöletet” — tette hozzá a mexikói diplomácia vezetője.

A hírt miszerint Donald Trump szerdán El Pasóba látogat, a város polgármestere is megerősítette. Dee Margo elmondta, hogy vasárnap telefonon beszélt Donald Trumppal, aki szerinte „nagy jóakarattal viseltetett és minden segítséget megígért”.

A városban hétfőn este még mindig 15 sebesültet ápoltak kórházban.

A rendőrség közlése szerint a szombati merényletben — a halott áldozatokon kívül — 27-en sebesültek meg. Szintén a rendőrség közölte, hogy a halálos áldozatok közül 13 amerikai, hét mexikói és egy német állampolgár volt, egy áldozatot pedig egyelőre nem tudtak azonosítani.

Hiába ítélte el a tömeggyilkosságokat, a demokraták mégis Trumpot okolják miattuk

A demokrata párti politikusok az elnök retorikáját okolták a tömeggyilkosságokért, miközben Trump ezekre utalva világossá tette, hogy az USA-ban „nincs helye a gyűlöletnek”.

Miközben az El Pasó-i tettes ellen hétfőn már vádat is emeltek, az ohiói Daytonban lövöldöző — és a rendőrség által agyonlőtt — Connor Bettsről is egyre több információ került nyilvánosságra. A férfi helyi idő szerint vasárnap hajnalban kilenc embert lőtt agyon, köztük a saját húgát.

Twitter-fiókja tele volt szélsőbaloldali bejegyzésekkel és az Antifának nevezett, magukat antifasisztának minősítő, erőszakos mozgalmak iránti rokonszenvet tükröző üzenetekkel.

A CNN hírtelevízió idézte utolsó, augusztus 3-án kelt bejegyzését, amelyben azt írta: az ezredfordulón születettek azt üzenik Joe Biden (volt amerikai alelnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns) nemzedékének, hogy „siessenek elpatkolni”. Továbbá a „gyilkos Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok” — mindketten versenyben vannak a Demokrata Párt elnökjelöltségéért — híveként jelenítette meg magát mikroblogjában.