Trump szerint a média és a „fake news”-ok felelősek a tömeggyilkosságokért

Az amerikai elnök szerint a „fake news”-ok, vagyis a hamis hírek gerjesztik a dühöt és a gyűlöletet. Donald Trump a Twitteren reagált azokra a demokrata politikusoktól és egyes médiumoktól érkező vádakra, hogy az ő politikája felelős az egyre gyakoribb fegyveres tömegmészárlásokért – írja a The Daily Wire.

„A médiának nagy felelőssége van az életünk és biztonságunk alakulásában az országunkban. A hamis hírek nagyban hozzájárultak a harag és a gyűlölet növekedéséhez az évek alatt. El kell kezdeni fair, kiegyensúlyozott, befolyásmentes tudósításokat készíteni, vagy ez a szörnyű probléma csak rosszabb lesz.”

Ezt írta Trump a Twitteren, miután többen az ő felelősségét hangsúlyozták a tömeggyilkosságok miatt, mert ő gerjesztette a gyűlöletet.

Demokrata törvényhozók és egyes sajtóorgánumok is Trumpot vádolták azzal, hogy gerjeszti a rasszizmust és bátorítást ad az erőszakra, amióta a hivatalában van.

fotó: EPA/Chris Kleponis

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok azonnal megragadták a tragédiákban a lehetőséget és a fegyverkezési törvények szigorítását ígérték. Bernie Sanders szenátor is már egy sor jogszabály szigorítását javasolta, például szigorúbb ellenőrzést fegyvervásárláskor és a harci fegyverek nagyobb korlátozását.

Szinte az összes vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns Trumpot hibáztatta a két tömegmészárlás miatt, valamint a fehér felsőbbrendűség támogatójának nevezték. Köztük Beto O’Rourke szenátor, aki több helyen is elismételte vádjait.

„Nem oldhatjuk meg a problémát, ha nem nevezzük meg: ez a fehér nacionalizmus. Egy ideológia, amelyet támogat az elnök, támogató szavaival pedig meggyújtotta a fehér felsőbbrendűség fáklyáját.”

– mondta Joe Biden volt demokrata alelnök

Hozzátette: azt kell tennünk, amit Trump nem tesz, elítélni ezt az ördögi jelenséget és kiűzni a társadalmunkból.

Joe Biden on Twitter: „We can’t fix a problem if we refuse to name it: white nationalism. An ideology emboldened by a president who stokes the flames of hatred and coddles white supremacists with messages of support.We must do what Trump won’t: condemn this evil and eradicate it from our society. / Twitter”

We can’t fix a problem if we refuse to name it: white nationalism. An ideology emboldened by a president who stokes the flames of hatred and coddles white supremacists with messages of support.We must do what Trump won’t: condemn this evil and eradicate it from our society.

Az elnök többször is elítélte a fehér felsőbbrendűség és fehér nacionalizmus nézeteit hivatalba lépése óta, és kimondhatatlan ördögi tettnek nevezte, amit okoztak – írja a lap.

„A mai lövöldözés El Pasóban, nem csak tragikus, hanem egy gyáva cselekedet volt. Mindenkivel közösen kiállok ebben az országban, hogy elítéljem ezt a gyűlöletes tettet. Nincs ok vagy mentség, ami valaha is igazolná ártatlan emberek megölését. Melania és én imádkozunk texasi emberekért”

– mondta az amerikai elnök.

Trump elrendelte az amerikai zászlók félárbocra vonását az ohiói és texasi áldozatok emléke előtt tisztelegve.

„Nem hagyhatjuk, hogy a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban meggyilkoltak hiába haljanak meg. Ugyanígy a súlyosan sérültek. Soha nem felejthetjük el őket, és azon sokakat sem, akik előttük jártak. A republikánusoknak és a demokratáknak össze kell fogniuk, meg kell vizsgálni a hátteret, a támogatottságot, talán összehangolni a nagyon sürgető bevándorlási reformmal. Valami nagyon jó, vagy nagyszerű dolognak kell kijönnie ebből a két tragikus eseményből.”

– mondta Trump.