Trump szerint a média és a „fake news”-ok felelősek a tömeggyilkosságokért

Az amerikai elnök szerint a „fake news”-ok, vagyis a hamis hírek gerjesztik a dühöt és a gyűlöletet. Donald Trump a Twitteren reagált azokra a demokrata politikusoktól és egyes médiumoktól érkező vádakra, hogy az ő politikája felelős az egyre gyakoribb fegyveres tömegmészárlásokért – írja a The Daily Wire.

„A médiának nagy felelőssége van az életünk és biztonságunk alakulásában az országunkban. A hamis hírek nagyban hozzájárultak a harag és a gyűlölet növekedéséhez az évek alatt. El kell kezdeni fair, kiegyensúlyozott, befolyásmentes tudósításokat készíteni, vagy ez a szörnyű probléma csak rosszabb lesz.”

Ezt írta Trump a Twitteren, miután többen az ő felelősségét hangsúlyozták a tömeggyilkosságok miatt, mert ő gerjesztette a gyűlöletet.

No Title

The Media has a big responsibility to life and safety in our Country. Fake News has contributed greatly to the anger and rage that has built up over many years. News coverage has got to start being fair, balanced and unbiased, or these terrible problems will only get worse!

Demokrata törvényhozók és egyes sajtóorgánumok is Trumpot vádolták azzal, hogy gerjeszti a rasszizmust és bátorítást ad az erőszakra, amióta a hivatalában van.

fotó: EPA/Chris Kleponis

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok azonnal megragadták a tragédiákban a lehetőséget és a fegyverkezési törvények szigorítását ígérték. Bernie Sanders szenátor is már egy sor jogszabály szigorítását javasolta, például szigorúbb ellenőrzést fegyvervásárláskor és a harci fegyverek nagyobb korlátozását.

Szinte az összes vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns Trumpot hibáztatta a két tömegmészárlás miatt, valamint a fehér felsőbbrendűség támogatójának nevezték. Köztük Beto O’Rourke szenátor, aki több helyen is elismételte vádjait.

„Nem oldhatjuk meg a problémát, ha nem nevezzük meg: ez a fehér nacionalizmus. Egy ideológia, amelyet támogat az elnök, támogató szavaival pedig meggyújtotta a fehér felsőbbrendűség fáklyáját.”

– mondta Joe Biden volt demokrata alelnök

Hozzátette: azt kell tennünk, amit Trump nem tesz, elítélni ezt az ördögi jelenséget és kiűzni a társadalmunkból.

No Title

We can’t fix a problem if we refuse to name it: white nationalism. An ideology emboldened by a president who stokes the flames of hatred and coddles white supremacists with messages of support.We must do what Trump won’t: condemn this evil and eradicate it from our society.

Az elnök többször is elítélte a fehér felsőbbrendűség és fehér nacionalizmus nézeteit hivatalba lépése óta, és kimondhatatlan ördögi tettnek nevezte, amit okoztak – írja a lap.

„A mai lövöldözés El Pasóban, nem csak tragikus, hanem egy gyáva cselekedet volt. Mindenkivel közösen kiállok ebben az országban, hogy elítéljem ezt a gyűlöletes tettet. Nincs ok vagy mentség, ami valaha is igazolná ártatlan emberek megölését. Melania és én imádkozunk texasi emberekért”

– mondta az amerikai elnök.

Trump elrendelte az amerikai zászlók félárbocra vonását az ohiói és texasi áldozatok emléke előtt tisztelegve.

„Nem hagyhatjuk, hogy a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban meggyilkoltak hiába haljanak meg. Ugyanígy a súlyosan sérültek. Soha nem felejthetjük el őket, és azon sokakat sem, akik előttük jártak. A republikánusoknak és a demokratáknak össze kell fogniuk, meg kell vizsgálni a hátteret, a támogatottságot, talán összehangolni a nagyon sürgető bevándorlási reformmal. Valami nagyon jó, vagy nagyszerű dolognak kell kijönnie ebből a két tragikus eseményből.”

– mondta Trump.