A Szombat tíz legnagyobb torzítása

A Neokohn főszerkesztője

 

Pártatlan sajtóként hirdeti magát 1%-os kampányában a Szombat. Valóban támogatni kell a független, objektív sajtót, de a Szombat egyáltalán nem az. Összeszedtük a Mazsihiszhez közeli zsidó lap tíz legordasabb torzítását, hazugságát és csúsztatását, hogy mindenki eldönthesse: ezt akarják-e a jövőben is a hazai zsidó nyilvánosságban.

1. Köves Slomó lekommunistázása

„Köves Slomót hasonló dinamika ragadta magával, mint hajdan nagyapái nemzedékéből sokakat, akik a kommunista megváltásáért folytatott szent küzdelemben elveszítették a mértéket, és nagyon későn vették észre, hogy szép álmukból rémálom lett”írta Gadó János idén januárban, kétségkívül ez volt a Szombat eddigi mélypontja. A vallásos zsidóság kommunizmushoz hasonlítása, egy rabbi felmenőinek bizonyíték nélküli támadása a szélsőjobboldal szóhasználatának átvétele, egy klasszikus antiszemita toposz felhasználása. A cikkre lapunk is reagált, és Köves Slomó is írt választ, ezek itt és itt olvashatók.

2. A JTA hírének eltorzítása

„In Hungary, some left-wing Jews ready to work with party led by former neo-Nazi” – azaz „Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni egy párttal, amit egy volt neonáci vezet”. Ezzel a címmel írt cikket 2019 nyarán a JTA.

Milyen címmel vette ezt át a Szombat? „EMIH RABBI: AZ ORBÁN-KORMÁNY ZSIDÓ NÉZŐPONTBÓL KÖZEL ÁLL AZ IDEÁLISHOZ” – valahogy nem emlékeztet az eredetire… De nem csak itt csúsztat a lap, hiszen az eredeti JTA cikk odasózott a mazsihiszes Radnóti Zoltánnak is.

Az eredetiben szerepelt ez a sor: „Another potential sign of warming relations between Jobbik and Mazsihisz came in 2017, when Rabbi Zoltan Radnoti, chairman of Mazsihisz’s rabbinical council, called a rival rabbinical group ‘Jobbik bashers.'” Vagyis: „A Jobbik és Mazsihisz közötti kapcsolatok felmelegedésének egy másik lehetséges jele 2017-ben érkezett el, amikor Radnóti Zoltán rabbi, a Mazsihisz rabbitestületének az elnöke a rivális hitközséget ‘Jobbik-alázással’ vádolta.”

Ez a mondat már nem is került bele a Szombat fordításába, nehogy megtudják az olvasók: a Mazsihiszt is érheti kritika a nemzetközi sajtóban.

Elegáns megoldás!

3. Falazás Bíró Lászlónak

Emlékezetes az összellenzék borsodi jobbikos jelöltjének, Bíró Lászlónak tavaly augusztusi botránya, aki ilyeneket írt korábban a Facebookon: „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúszdások” elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”. Illetve: „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufemizált kozmopolita rablás kifizetését”.

Ezekkel a sorokkal a Szombat olvasói nem is találkozhattak, hiszen az eredeti hírt a lap nem írta meg: mindjárt azzal kezdte, hogy „BOCSÁNATOT KÉR VÁLLALHATATLAN KIJELENTÉSEIÉRT AZ ELLENZÉK SZERENCSI JELÖLTJE”.

Tehát nem „kiderült, hogy zsidózott”, hanem rögtön „bocsánatot kér”. Igazán kesztyűs kézzel kezelték ezt a virtigli antiszemitát. Ráadásul a Szombat cikke nem is idézte a tetűcsúszdázós kijelentést, így az olvasó meg sem tudhatta a cikkből, miért kért bocsánatot Bíró.

4. Újabb jobbikos antiszemita politikus botrányainak elhallgatása

Keressen rá bárki Mirkóczki Ádám egri polgármester nevére a Szombat archívumában! A legutóbbi találat a volt jobbikos szóvivőre 2017-es lesz. Pedig azóta párszor szerepelt az országos sajtóban: kiderült, hogy a politikus részt vett egy jobbikos levelezési listán, ahol ő maga ezt írta: „Idézek az M1 ma esti híradójából: »az auschwitzi haláltábor szűk hároméves működése során, mintegy kétmillió embert öltek meg…« Ez ugye azt jelenti, hogy három éven keresztül minden nap megöltek és porrá égettek 2000 embert! Ha egy nap kimaradt, akkor másnap már 4000-et kellett. Ez teljesen reális…”

Szavaiért nem kért elnézést, a Hír TV-nek azt felelte, hogy „jelentsen fel, nem tudok rá mit mondani”.

Mirkóczki aztán Eger polgármestere lett a teljes magyar ellenzék támogatásával.

Idén februárban pedig az is kiderült, hogy Hajnády Kristóf, Mirkóczki volt munkatársa, manapság a jelek szerint Jakab Péter Jobbik-elnök sofőrje korábban a győzelem jelét mutatta Auschwitzban.

Ezeket a híreket az olvasó teljesen hiába keresi a Szombat hasábjain, hiszen ezeket a lap nemes egyszerűséggel nem is írta meg.

5. Ortodoxokat lehet ütni, a pápa viszont kritikán felül áll?

A Szombat szerkesztőbizottságának tagja, Novák Attila tavaly októberben írt cikket a Szombatba, ahol ezzel támadta a Neokohnt: „nemrégiben Ferenc pápát kommunistázták le ugyanebben a szegmensben, úgyhogy nem vagyunk meglepve, már ami a szándékot, a rombolás ökumenikus és egyben destruktív vágyát illeti.”

Noha akkor még nem én voltam a főszerkesztő, de kérdéses cikkünk objektív kritikával illette a római katolikus egyház fejét. Ezt nem lehet? Rabbikat lehet kommunistázni, lehet falazni a Jobbiknak – de a pápát kritizálni főbenjáró bűn?

Mi a Szombat? Zsidó lap, vagy katolikus fundamentalista sajtótermék?

(Persze még az sem lehetne, hiszen Ferenc pápát még a keresztény lapok is kritizálják).

6. A válasznak nincs helye

Jómagam szerettem volna válaszolni Novák cikkére, de a válasz közlését a Szombat megtagadta tőlem. Végül a Neokohn hozta le, itt van, el lehet olvasni, tisztességes hangvételű. Legalábbis annál az olvasói levélnél biztosan tisztességesebb, mint amit maga Novák írt lapunknak – de mi azt is lehoztuk, hiszen egy demokratikus lapban helye van a vitának.

7. Elnézést, ez az ítélet!

Idén februárban is igen erős állásfoglalást tett a Szombat. Azt írták a Mazsihiszt megrázó botrányok kapcsán, hogy „még ha igaznak bizonyulnak is a vádak, akkor sem hozható olyan, erkölcsileg egyébként indokolható verdikt, hogy rabbiként ne funkcionáljanak a későbbiekben. A posztholokauszt és posztkommunista viszonyok miatt, a vallásos közösség drámai utánpótlás-hiánya közepette a közösség rászorul szolgálatukra.”

Hogy tessék? Mivel kevés zsidó maradt a holokauszt után, ezért el kell fogadnunk a zaklatási vádba keveredett rabbikat is? Tartsanak gyermekeinknek, lányainknak bát micva felkészítést? Ráadásul az ítélet egy érdemi kivizsgálás előtt születik meg, egy olyan cikkben, amit egy férfi írt, nőket meg sem kérdezve?

Mi azért megkérdeztük a magyar zsidó közösség női prominenseit, köztük természetesen neológokat, reformokat. Az arra adott válaszok itt, itt és itt olvashatók.

8. Az izraeli nagykövet cenzúrázása

Idén februárban sajtótájékoztatót tartott Yaakov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete. Ebben megköszönte a magyar kormány kiállását Izrael oldalán az ICC vádjaival szemben. Tudósításunkat a Szombat is átvette, de a cikkből egyszerűen a kihagyás jelölése nélkül kicenzúrázták a Szijjártó Péter külügyminiszternek mondott köszönetet.

Nehogy az olvasók megtudják, hogy valami jót is tesz néha a kormány… Ráadásul micsoda tiszteletlenség a nagykövet úrral szemben!

9. Heisler bakijának elsimítása

Heisler András Mazsihisz-elnök idén márciusban cikket írt a Jerusalem Postba, ahol sikerült leírnia ezt a sort: „My daily experience as a Hungarian Jewish leader is that it is a very difficult task to bring about the vaccination of the largest Jewish community in Central-Eastern Europe. This population is comprised of one hundred thousand persons who are resistant to the idea of protections from the pandemic.”

Ez a következőt jelenti: „A napi tapasztalatom magyar zsidó vezetőként, hogy nagyon nehéz feladat elérni a legnagyobb Közép-Kelet-Európai zsidó közösség beoltását. Ez a lakosság százezer főből áll, akik ellenállnak a járvány elleni védelem gondolatának.”

Mi érdekesnek találtuk, hogy ez a sor nem szerepelt a cikk Mazsihisz.hu-ra feltett magyar fordításában. Ezért meg is kérdeztük Heislert, aki elmondta, hogy cikkét félrefordították, és jelezni fogja ezt az illetékeseknek. (A Jerusalem Post cikke egyébként máig változatlan).

Ilyen kérdéseket a Szombat nem feszeget, az ellentmondásos sorokat, melyek a teljes magyar zsidóságot vádolják azzal, hogy nem akarnak oltakozni, inkább kihagyták saját szemléjükből.

Nekik kérdezni sem kell Heislert, maguktól is kitalálják, mire gondol közvetett főnökük.

10. Szlukovinyi Péter? Az meg ki?

Tavaly decemberi hír volt, hogy neológ bét din kimondta: Szlukovinyi Péter, a miskolci Mazsihisz elnöke nem zsidó, és ezért elmozdították hitközségi elnöki pozíciójából. Mi akkor megkerestük magát Szlukovinyit, Markovics Zsolt rabbit, Radnótit, de még Heislert is, hogy nyilatkozzanak nekünk – ugyanis ez egy tisztességes lap dolga.

A Szombat archívumában a legutóbbi hír Szlukovinyiről az volt, hogy beválasztották a Mazsihisz vezetőségébe.

Szép munka, de vajon tényleg megéri az adóforintokat az 1%-ból?