„Zsidó uzsora-banktőke, tetűcsúszda, Judapest” – eléggé rasszistának tűnik az ellenzék közös jelöltje

A Magyar Nemzet szerint antiszemita kijelentéseket tett a jobbikos Bíró László, akit Setét Jenő cigányellenes kijelentésekkel is vádol. Az ellenzék közös szerencsi jelöltje eddig csak Setét állítását tagadta.

A lap arról számol be, hogy Bíró László jobbikos politikus antiszemita megnyilvánulásokkal hívja fel magára a figyelmet. A lap szerint ilyeneket írt a Facebookon a szerencsi agrárvállakozó, aki az ellenzék (MSZP, Momentum, LMP, Jobbik, DK, Párbeszéd) közös jelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében az október 11-ei időközi országgyűlési választáson:

„A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”

– ezzel Bíró László arra célzott, hogy külföldről, zarándoklatra érkező haszid zsidók gyakran látogatják a szerencsi és környékbeli szállodákat.

Egy másik bejegyzésben Bíró azt írta:

„kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

Azt is írta, hogy

„A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista autójából, a Facebookra feltöltött videóban üzent, hogy szerinte vissza kellene léptetni a ellenzéki pártok közös jelöltjét, a jobbikos Bíró Lászlót a Borsod megyei 6-os választókerületben októberre kiírt időközi választáson.

Setét szerint az ellenzéki pártok megszegték az Idetartozunk Egyesület választási emberjogi minimumprogramját, amelyet tavaly írtak alá, és amelyben elkötelezték magukat, hogy nem indítanak rasszista, kirekesztő jelölteket.

A roma polgárjogi aktivista szerint Bíró László kirekesztő és rasszista, és felidézte a jobbikos képviselő egy korábbi mondatát, amely szerint

„az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”.

Setét azt mondja, nem tehetnek mást, tájékoztatják a helyi romákat, hogy „milyen kiváló jelöltje van” az ellenzéki pártoknak.

A romáknak két lehetőségük van, vagy a kormányoldal jelöltjét támogatják, vagy nem vesznek részt a választáson

– tette hozzá.

Bíró László a Facebookon tagadta, hogy azt mondta volna, amit Setét Jenő állít, a Magyar Nemzetben megjelent, tőle idézett kijelentéseket eddig azonban nem cáfolta.