Heti Grün — 2019. november 16.

Rakétazápor Izraelre, Köves Slomó kontra Vágó István, európai szégyencímkézés, cionizmus és nemzeti szuverenitás, ószeres vérvád, notórius Nobel-békedíjas. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Gázai rakétaválság

Kedden több száz rakétát, és aknagránátot lőtt ki Izrael területére a gázai Iszlám Dzsihád azt követően, hogy a zsidó állam hadserege célzott rakétatámadásban hétfő éjszaka likvidálta a terrorszervezet vezetőjét.

Izraelben háborús készültséget rendeltek el az ország déli és középső részén. A hadsereg 6 órán át válasz nélkül hagyta a folyamatos támadásokat, de azután légicsapás-sorozatot indított a palesztin Iszlám Dzsihádhoz kapcsolódó célpontok ellen.

Szerdán folytatódott a palesztin rakétaterror, de Tel Avivban már kinyitottak az iskolák. Interjút készítettünk egy nemrég alijázott magyar családdal, akik életük első rakétatámadását és légiriadóját élték át az izraeli metropoliszban.

A folyamatos rakétazáport megtorló izraeli légicsapásokban több tucat palesztin fegyverest ártalmatlanítottak.

Csütörtökre virradó reggel az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, hogy sikerült megölni a gázai rakétázásért felelős terrorista parancsnokot, de ez a hír később tévesnek bizonyult.

A háborús fenyegetésben széleskörű társadalmi szolidaritás bontakozott ki a zsidó államban. Az esküvőszervezők kampányt indítottak, melynek keretében ingyen várják a déli területeken egybekelésük halasztására kényszerült párokat. Az asdódi kórház dolgozói 88. születésnapján tortával, virágokkal és dallal lepték meg a rakétatámadásokban megsérült Olga Luriát, akit egyúttal „nagymamájukká” is fogadtak.

Pénteki lapzártánk idején tűzszünet van, elhallgattak a fegyverek.

Olvasnivalók a hét végére

Ezen a héten is több, elgondolkodásra, vitára késztető írással jelentkeztünk:

Összefoglalót készítettünk Köves Slomó és Vágó István vitájáról a Klubrádió „Csak semmi majré” című műsorában arról, hogy egy rabbi elmehet-e egy megosztó szoboravatásra.

Hajdú Tímea szerint ha Trumpot jogosan hurcolják meg az leváltásán iparkodó demokraták, akkor sem biztos, hogy a szenátus elmozdítja, ha pedig nem jogos az eljárás beindítása, akkor pedig a szavazók büntethetik meg őket 2020-ban.

Veszprémy László Bernát azon töprengett, hogy mennyire is tekinthető a cionizmus nemzeti szuverenitás-programnak, és hogy átesett-e már a zsidóság egy napjainkéhoz hasonló szuverenitás-vitán.

Seres László az EU izraeli termékeket szégyencímkéző döntésén húzta fel magát. Szerinte bár a döntés látszólag „technikai”, „fogyasztóvédelmi”, valójában az antiszemita BDS-mozgalom vetette meg a lábát az uniós főáramban.

Pelle János a háború utáni antiszemita vérvád-hisztériát elevenítette fel, melynek nyomán Magyarországon a „gonosz uzsorás zsidó” figuráját évtizedeken keresztül a Teleki téri ószeres testesítette meg.

Nem először fordul elő, hogy az Amnesty International alulinformáltan, előítéletesen és inkorrekt módon nyilatkozik meg a zsidó államról, ezen a héten a Nobel-békedíjas szervezet a héten egy palesztin civil jogvédő szervezet gázai székházát ért rakétatalálat miatt ítélte el Izraelt, amiről azután kiderült, hogy valójában gázai terroristák lövedéke volt.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Heti Grün — 2019. november 9.

Elhunyt Karinthy Márton, Szomorú vasárnap szerdán, Erdogán hosszú árnyéka Budapesten, a Rabin gyilkosság hosszú árnyéka Izraelben, Corbyn hosszú árnyéka Londonban, a high-tech kommunizmus hosszú árnyéka Kínában, a cenzúra és besúgás hosszú árnyéka Németországban.