Amnesty International: a szervezet, amelyik mindig Izrael kárára téved

Nem először és nem véletlenül fordul elő, hogy a Nobel-békedíjas szervezet alulinformáltan, előítéletesen és inkorrekt módon nyilatkozik meg a zsidó államról. 

Kicsit gyorsan reagált a világ legismertebb emberi jogi szervezete: még semmit nem tudott arról, mi is történt valójában, máris közleményt adott ki arról, hogy – az Izraelt érő folyamatos rakétaeső kellős közepén, nyilván válaszul – rakéta találta el a Palesztin Független Emberi Jogi Bizottság (ICHR) gázai épületét.

A közlemény természetesen határozottan elítélte az izraeli támadást, eggyel többször hangot adott annak, mennyire felháborítja a szervezetet a civil épületek megtámadása, ami nemzetközi jogot is sért, végül szolidaritását fejezte ki a palesztin ICHR-rel. Hiába. Ugyanis fake news-ról van szó: nem izraeli, hanem félrement gázai rakéta találta el a civil épületet.

Miután ez kiderült, a szervezet kiadott egy másik közleményt, amely szerint „ellentmondásos információk” köröznek arról, mi is találta el az épületet, ezért „pártatlan vizsgálat” lefolytatását kérik az ügyben. Ennyi.

A valódi háborús bűnökről, a tűzszünet előtt az Iszlám Dzsihád által a zsidó államra kilőtt több mint 350 rakétáról azóta is mélyen hallgat az Amnesty International (AI).

Már több, mint 350 rakétát lőttek Izraelre a gázai terroristák

23, többségében az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezethez tartozó palesztin fegyverest likvidáltak a megtorló izraeli légicsapásokban.

Több más tanú mellett ugyanis a Fox News helyszínen lévő riportere, Trey Yingst is látta, hiszen ott volt az utcában, hogy nem Izrael, hanem a Hamász riválisának számító iszlamista terrorszervezet lőtte ki azt a bizonyos rakétát, ezt egyébként a baloldali Haaretz is megerősítette.

Nem ez az első eset, hogy az 1977 óta Nobel-békedíjas emberi jogi szervezetről kiderül, hogy más mércével méri Izraelt, és mással a világ többi országát, beleértve a kommunista Kínát, Iránt, Oroszországot, Venezuelát vagy Kubát.

A legdurvább fellépése ez év januárjában volt, amikor egy teljesen hazug narratívát alapul véve azt követelte az online turisztikai cégektől, hogy bojkottálják Izrael vitatott területeit.

Az AI kiadványa szerint a Ciszjordániában, Jeruzsálem bizonyos részein és a Holt-tenger környékén fekvő turisztikai célpontok látogatása az „elnyomást” támogatja, és célja, hogy „eltörölje a palesztinoknak e területhez fűződő kapcsolatát”. Az Airbnb előbb engedett a felszólításnak, majd visszatért a bizniszbe, ezután az Amnesty a TripAdvisort kezdte nyomás alá helyezni, sőt, szarkasztikus turisztikai kampányt is indított az „ügy” érdekében.

„Tanulj meg úgy lőni, mint egy katona, ülj meg egy tevét, vagy tegyél egy túrát a történelmi helyszíneken – mind lopott földön! Hála a TripAdvisornak, mindezt megteheted, ha meglátogatod az illegális izraeli telepek egyikét” – olvasható például a kampányban, felszólítva a céget, vonuljon ki a „megszállt Palesztina” izraeli telepeiről, ott tehát ne kínáljon fel szállásokat.

Az Amnesty év eleji Izrael-ellenes kampányának egyik képeleme

Izraeli elemzők feltűnőnek tartják, hogy míg az AI természetesen fellép más államok jogsértései ellen is, azért Oroszország, Kína vagy Irán esetében nem követelnek ilyen hangon ilyen szintű azonnali szankciókat, és nem szólítják fel a nemzetközi közösséget olyan határozott cselekvésre, mint teszik a zsidó állam esetében.

Izrael és a zsidó szervezetek a hetvenes évek óta igen hosszú bűnlajstromot tudnának összeállítani a magát pártatlannak, függetlennek és kormányzat-semlegesnek beállító civil szervezetről (amelynek világszerte hétmillió aktivistáját elsősorban saját tagdíjukból és privát adományokból tudják finanszírozni), a Wikipedia vonatkozó szócikkében külön alfejezet foglalkozik az AI Izraelhez fűződő problémás viszonyával.

Az AI-re nézve legkínosabb ügy kétségkívül az, hogy – állítólagos függetlenségüket és pártatlanságukat félretéve – hivatalosan tagadva, valójában alig leplezetten támogatják a zsidó államot egzisztenciálisan ellehetetleníteni akaró, antiszemita BDS-mozgalmat.

Erre hivatkoztak például, amikor tavaly év elején, utolsó pillanatban lemondtak egy, a londoni székházukba tervezett vitát az ENSZ emberi jogi tanácsának Izrael-politikájáról. Az AI közölte: mivel ők támogatják a BDS-t, nem lenne helyénvaló leülni vitázni olyanokkal, akik támogatják a ciszjordániai zsidó telepeket (az AI itt a UN Watch nevű szervezetre gondolt).

Az Amnesty számára csak az tűnik helyénvalónak, hogy Izraelt állíttassa a vádlottak padjára háborús bűnök elkövetése miatt – míg a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád esetében fel sem merülne ilyesmi a részükről. Vagy az, hogy emberi jogi nyelvezetbe burkolva egyértelműen terrorszervezetekhez köthető személyeket védjenek, „háborús bűnökkel” és „apartheiddel” vádolják meg a zsidó államot, és fegyverembargóra szólítsanak el Izraellel szemben (az NGO Monitor teljes AI-listája itt olvasható el).

Vagy az, hogy az izraeli telepekről származó termékek bojkottját hirdető pólót árusítsanak online boltjukban (az ára kb. 17 euró).

Szexizmus és antiszemitizmus: az Amnesty International halmozza a botrányokat

Egy jelentés „meghökkentő” számú fajgyűlölő és szexista incidensről ad számot. Az AI megpróbálta megakadályozni egy brit zsidó diákszervezet létrejöttét is.