Szexizmus és antiszemitizmus: az Amnesty International halmozza a botrányokat

Egy jelentés „meghökkentő” számú fajgyűlölő és szexista incidensről ad számot. Az AI megpróbálta megakadályozni egy brit zsidó diákszervezet létrejöttét is.

Felajánlotta lemondását az Amnesty International (AI) befolyásos nemzetközi emberi jogvédő szervezet legfelsőbb vezetőségének több tagja, s helyi idő szerint pénteken közzétett levelükben egyben bocsánatot kértek a szervezetben hatalmaskodás, zaklatás és nyilvános megalázás miatt uralkodó rossz munkahelyi légkör miatt.

Az AI-n belüli munkakörülményeket azután vizsgálták felül, hogy a szervezet két alkalmazottja tavaly öngyilkosságot követett el – írta az MTI. A vizsgálat megállapította, hogy „a szervezeti kultúra és a vezetés hiányosságai” vezettek a munkatársak elkeseredéséhez.

Megalázás, fenyegetés

„Miközben nem állt szándékunkban senkinek sem fájdalmat okozni, el kell ismerünk, hogy ez, sajnos, előfordult” – írták az AI érintett vezetői február 21-én kelt levelükben.

A levelet a szervezet kutatási részlegének, a főtitkár hivatalának, az adománygyűjtő részlegnek, az általános műveleti osztálynak, a személyzeti és szolgáltatási osztálynak, a jogi osztálynak és a kampány- és kommunikációs részlegnek a felső vezetői írták alá.

Az AI vezetője, Kumi Naidoo főtitkár közölte: valószínűleg nem fogadja el a lemondásokat, de elsődleges feladatának tekinti a bizalom helyreállítását.

A külső vizsgálat során készült, 56 oldalas jelentés „meghökkentő” számú hatalmaskodási, fajgyűlölő és szexista incidensről, valamint olyan esetről ad számot, amelyekben a vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, továbbá „fenyegető”, káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek.

A londoni székhelyű szervezet körül az elmúlt időszakban több botrány miatt is hangossá vált a nemzetközi sajtó, és heves Izrael-ellenes tevékenységével többször is magára vonta a figyelmet.

Valami bajuk van Izraellel

A szervezet február elején közzétett, „Úti cél: Megszállás” címet viselő jelentésében azt követelte a turisztikai cégektől, hogy bojkottálják Izrael vitatott területeit. A kiadvány szerint a Ciszjordániában (tehát Júdeában és Somronban), Jeruzsálem bizonyos részein és a Holt-tenger környékén fekvő turisztikai célpontok látogatása az „elnyomást” támogatja, és célja, hogy „eltörölje a palesztinoknak e területhez fűződő kapcsolatát”.

„Az Amnesty tagadja a zsidók történelmi kapcsolatát többek közt a jeruzsálemi Óvárossal, és Izraelt hibáztatja a zsidó történelmi és kulturális örökség megőrzéséért, valamint keresztény szent helyek rendben tartásáért is”- áll az NGO Monitor vezetője, Gerald Steinberg válaszában, melyben foglalkozott a szervezet antiszemita hozzáállásával is. – „Az Amnesty a saját soraiban is tolerálja a nyílt antiszemitizmust, és a diszkrimináció olyan formájának tartja azt, mely ellen nem érdemes harcolni. Nem meglepő módon az Amnesty most magáévá teszi a diszkriminatív BDS [elveit] és kipécézi Izraelt.”

Legutóbb pedig egy angliai egyetemen jelentkezett ellenállás a zsidó közösséggel szemben, amikor az AI képviselői arra buzdították a University of Essex tanulóit, hogy torpedózzák meg egy zsidó hallgatói közösséget tömörítő egyetemista szervezet létrehozását a kampuszon.

„A szervezet tervei szerint Izrael nemzeti napját is szeretnék majd ünnepelni, aminek semmi köze a judaizmushoz” –

szerepelt az Amnesty Essex felhívásában. „Az egy olyan nap, amikor 700 ezer palesztint űztek el hazájából illegálisan, és a palesztin történelemben etnikai tisztogatást végeztek. Az Amnesty Essex kiáll ez ellen” – hirdette a szervezet, melynek legfelsőbb vezetői kénytelenek lesznek hamarosan szembenézni az elmarasztaló jelentés következményeivel.

(Kép forrása: MTI)