Mégsem bojkottálja a júdea-szamáriai településeket az Airbnb

A népszerű internetes szállásközvetítő cég kedden bejelentette, mégsem távolítja el kínálatából a vitatott területeken hirdetett szálláshelyeket, az azokból származó nyereségét pedig nemzetközi segélyszervezeteknek utalja tovább.

Az Airbnb még 2018 novemberében jelentette be, hogy listájáról törölni fog közel 200 júdea-szamáriai területen levő zsidó szálláshelyet. Döntése heves felháborodást szült Izraelben és a világ számos pontján, Amerikában pedig jogi lépéseket is tettek a vállalat ellen. 
A kilátásba helyezett perek rendezéseként az Airbnb kijelentette, nem fogja végrehajtani az ígért intézkedést, és a jövőben nem tesz különbséget a palesztinok és a zsidók által kiadott szálláshelyek között, az azokból befolyó profitot viszont nem fogja megtartani magának.

„Az Airbnb által generált profitot…humanitárius segélyszervezetnek utaljuk majd, melyek a rászorulókat szolgálják a világ minden táján.”

A döntéssel kapcsolatban sem az izraeli sem a palesztin oldal nem reagált még.

A Human Rights Watch szervezet nyilatkozatában kiemelte, szerintük az Airbnb sajnálatos döntést hozott, mellyel „visszalépett az emberi jogok tiszteletétől”.

Az Airbnb-t tavaly novemberben perelték be az ügyben a jeruzsálemi kerületi bíróságon, és azzal párhuzamosan amerikai szövetségi bíróságokon is Delaware és Kalifornia államban.

Az izraeli kereset „botrányos diszkriminációval” vádolta meg a vállalatot, és pénzügyi jóvátételt követelt. A Delawareben benyújtott peranyag szerint pedig az Airbnb megsértette az amerikai szállásügyi diszkriminációs törvényt azzal, hogy „vörös vonalat húzott” a zsidó tulajdonban levő apartmanok és a muszlim illetve keresztény tulajdonban levő apartmanok közé. Kaliforniában is hasonló vádakkal illették a szállásközvetítőt.

Az izraeli Shurat HaDin Law Center jogi szervezet, ami az amerikai peranyag összeállításában is segédkezett, az Airbnb visszakozását az Izrael-ellenes bojkott mozgalom erőteljes vereségeként értelmezte.

„Az Airbnb által múlt novemberben bejelentett irányváltása alávaló diszkrimináció volt zsidó felhasználóikkal szemben,”

— jelentette ki Nitsana Darshan-Leitner, az ügyön dolgozó egyik ügyvéd.

„Dicséretesnek tartjuk, hogy az Airbnb elismerte, hogy a rossz oldalon landolt az ügyben, és megváltoztatta döntését.”