Heti Grün — 2019. november 9.

Elhunyt Karinthy Márton, Szomorú vasárnap szerdán, Erdogán hosszú árnyéka Budapesten, a Rabin gyilkosság hosszú árnyéka Izraelben, Corbyn hosszú árnyéka Londonban, a high-tech kommunizmus hosszú árnyéka Kínában, a cenzúra és besúgás hosszú árnyéka Németországban. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Szerdán elhunyt Karinthy Márton. A Karinthy Színház alapító igazgatója, Karinthy Frigyes unokája életének 71. évében távozott az élők sorából.

Ugyanezen a napon emlékeztünk meg a világ legismertebb dalának szerzője, Seress Rezső születésének 130. évfordulójáról. A „Szomorú vasárnap” mellett a  legendás muzsikus többi dala is meghallgatható, sőt az élete által ihletett mozifilm is megtekinthető összeállításunkban.

Pénteken felavatták Kertész Imre, „a sorsát visszanyert szellem” síremlékét a Fiumei úti temetőben. A szeretet megvált – ez a mondat olvasható a Nobel-díjas író születésének 90. évfordulója alkalmából felavatott síremlék hátoldalán.

Erdogán hosszú árnyéka

Utánanéztünk a világsajtóban felröppent pletykának, mely szerint Erdogan megzsarolhatta Trumpot, hogy háborúzhasson a kurdok ellen. Ráadásul újabb érdekes információ bukkant fel Erdogan elnök és az Iszlám Állam terrorszervezet eddig is ismert kapcsolatáról.

Erdogan kihúzta a gyufát Izraelnél, amely szerint Törökország Hamász terroristákat rejteget, és pénzügyileg központi szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez. A zsidó állam kiáll a kurdok mellett, számos csatornán érkezik a segítség – mondta csütörtökön az izraeli külügyminiszter-helyettes, de részleteket nem árult el.

Csütörtökön jókora közlekedési káosz kíséretében látogatott Budapestre Recep Tayyip Erdogan török elnök. Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt vele. Orbán szerint Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt.

Pénteken a magyar kormányfő megköszönte a budapestieknek, hogy tudomásul vették a „diplomáciai nagyüzemmel” járó „kényelmetlenségeket”, mintha a budapestieknek lehetett volna más választásuk is.

Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában – figyelmeztetett pénteken William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióban tevékenykedő amerikai diplomata. A nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját „nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak”.

Brexit szappanopera

Johnson brit kormányfő „mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a múlt csütörtökön lejárt határidőre, és így fogadkozik: „Ha megnyerjük a választást, december közepére meglesz a Brexit-megállapodás”.

Az ellenzéki Munkáspárt vezére a zsidókat nyugtatgatja azzal, „nincs miért félniük”, ha neadjisten ők nyernék a választást. Jeremy Corbyn  azután tartotta szükségesnek leszögezni, hogy kiderült: a zsidó szavazók túlnyomó része nem lenne hajlandó támogatni az antiszemita botrányoktól hangos pártot.

Tony Blair szerint — aki korábban a Munkáspárt vezetőjeként volt brit miniszterelnök — az antiszemitizmus-vád megöli a Munkáspártot, és nagy pártcsatát jósol a közelgő brit választásokon.

Szerda hajnalban az előrehozott választások miatt feloszlott a brit parlament.  Johnson miniszterelnök szenvedélyes beszédben ostorozta a Brexitet folyamatosan obstruáló, szerinte teljesen béna parlamentet, valamint a szélsőbal felé sodrodó ellenzéki Munkáspártot, mely „olyan élvezettel és bosszúszomjjal mutogat” egyes vállalkozókra, amilyenre a sztálini kuláküldözések óta nem volt példa.

A skót miniszterelnök már annyira besokallt, hogy kijelentette, szerinte Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról. Ha pártja a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését – amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett -, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné – mondta a skót kormányfő az edinburghi kampánynyitó rendezvényen.

Olvasnivalók a hét végére

Ezen a héten is több, elgondolkodásra, vitára késztető írással jelentkeztünk:

Megyeri A. Jonatán a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából vont mérleget a magyar zsidóságban végbement változásokból.

Miután a múlt héten egy mazsihiszes rabbi felszólalt „a tanácsköztársaságot vezető zsidó származású emberek megalázása” ellen, megkérdeztük Köves Slomó rabbit, hogy miért vett részt a vörösterror-emlékmű avatásán, és mit is mondott pontosan a kommunizmusról.

Gyenge Dániel a kínai high-tech kommunizmus rémisztő orwelli rendszeréről, a kínai pártgépezet „társadalmi kreditrendszer” programjáról írt elemzést.

Veszprémy László Bernát megemlékezett egy politikai gyilkosság 75. évfordulójáról, amikor 1944-ben militáns cionista fiatalok lelőtték a britek Közel-Keletre kirendelt, meghatalmazott miniszterét.

Wallenstein Róbert egy budapesti rendezvényen elcsípte Cornstein amerikai nagykövetet, aki a magyar zsidók pezsgő kulturális élete és biztonsága miatti kivételezett helyzetet méltatta a Neokohnnak .

Krisztina Koenen a német sajtószabadság miatt aggódik. Szerinte egy hangos kisebbség azt képzeli, hogy egy adott véleménykódextől való minden eltérés a nácizmus visszatérését jelenti.

Megyeri A. Jonatán Izrael utolsó politikai merénylete, az 1995-ös Rabin-gyilkosság kapcsán hátramaradt kérdőjeleket, és összeesküvés elméleteket foglalta össze.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Heti Grün — 2019. november 2.

Sem Netanjahu, sem Johnson nem adja fel, Putyin Budapesten smúzol, de közben a NATO-val keménykedik, nevetségessé válik az ENSZ, és mindenért Trumpot hibáztatják.