Tony Blair: az antiszemitizmus-vád megöli a Munkáspártot

Nagy pártcsatát jósol a közelgő brit választások miatt a volt miniszterelnök, aki szerint a Corbynhoz köthető antiszemitizmus-vád tönkreteszi a baloldali Munkáspártot.

Hadd legyek egyértelmű: nagy csata lesz a Munkáspárton belül, mert ami az elmúlt években ott zajlott — különösen az antiszemitizmussal kapcsolatban — teljesen megöli a pártot.

— fogalmazott egy hétfői rendezvényen Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke.

Tony Blair, aki egy londoni zsidó szervezet rendezvényén beszélt az egybegyűltekhez úgy vélte, hogy az általa régóta nem támogatott Jeremy Corbyn nem lesz képes a pártot a decemberi — Brexit-mizéria miatt kiírt — választáson kormányba vezetni.

Fotó: Twitter

A The Jewish Chronicle tudósítása szerint Blair úgy véli, hogy az utóbbi évek viharos és gyakran antiszemitizmussal összefüggésbe hozott munkáspárti belcsatározásai annyira rontottak a baloldali szervezet imázsán, hogy „érthető, ha lesznek olyan emberek, akik józan-középpárti jelöltekre fognak szavazni”.

Corbyn: „Nincs miért félniük a zsidóknak, ha győzünk”

A brit Munkáspárt vezére azután mondta ezt, hogy kiderült: a zsidó szavazók túlnyomó része nem lenne hajlandó támogatni az antiszemita botrányoktól hangos pártot.

Blair leszögezte: nem változott Corbynról alkotott véleménye, bár arra nem adott egyértelmű választ, hogy maga vajon nem a Munkáspártot fogja-e szavazatával támogatni. A politikus, akit sokan Izrael egyik legnagyobb brit támogatójának is tartanak hozzátette:

Bármelyik korábbi választáshoz képest ezen a mostanin a szavazók sokkal alaposabban fogják, amolyan nem törzsi alapon meghozni döntéseiket arról, hogy ki mellett is tegyék le voksukat. 

A volt brit miniszterelnök elismerte, hogy a pártot ért antiszemita vádak mögött nem néhány „rossz alma esete” , sokkal inkább egy jelenség áll.

Antiszemitizmus miatt esik szét a brit Munkáspárt

Hét brit parlamenti képviselő jelentette be egyszerre, hogy kilépnek a Munkáspártból.

Blair azt is hangsúlyozta, oktatásra van szükség ahhoz, hogy megértessék a „megszállott Izrael-gyűlölőkkel” a cionizmus valódi lényegét, és hozzátette, hogy bizonyos arab országok képviselőivel józanabb diskurzusra képes Izraellel kapcsolatban, mint néhány baloldali brit politikussal.