Izrael segíti a kurdokat azóta, hogy az amerikaiak kivonultak

Büszkén kiállnak a kurdok mellett, számos csatornán érkezik a segítség Észak-Szíriába, mióta az amerikaiak kivonultak, ezzel is gátolva Irán további terjeszkedését – mondta Cipi Hotovely izraeli külügyminiszter-helyettes a The Times of Israel cikke szerint, de részleteket nem árult el.

„Izrael számos segítségkérést kap, főleg diplomáciai és humanitárius területen. Megértjük a kurdok mély aggodalmát és számos csatornán segítünk nekik”

– mondta Cipi Hotovely a Knesszetben.

A helyettes külügyi vezető nem részletezte az izraeli segítséget. Bejelentése az első megerősítése volt annak, hogy Izrael megteszi, amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök ígért október 10-én, hogy segít a kurdoknak.

„Izrael határozottan elítéli a török inváziót a kurd területeken Szíriában, és figyelmeztet a törökök és szövetségeseik által végzett etnikai tisztogatásra a kurdokkal szemben. Izrael kész kiterjeszteni humanitárius segítségnyújtását a derék kurd emberek számára”

– mondta Netanjahu korábban.

Kurd gyerekeket ápolnak Izraelben

Izraeli szervezetek kurdok tucatjait szállítják a zsidó államba, ahol megfelelő orvosi ellátásban részesülhetnek.

Az Egyesült Államok a múlt hónapban jelentette be a kivonulást a kurdok lakta területekről Északkelet Szíriában, lehetővé téve, hogy Damaszkusz, Ankara és Moszkva feldarabolja a kurd régiót.

Donald Trump amerikai elnök váratlan lépése megijesztette Izraelt és egyike azon ritka eseteknek, amikor nézeteltérés van Jeruzsálem és Washington között, bár Netanjahu kormánya igyekezett elkerülni Trump közvetlen kritikáját.

Törökország és szíriai szövetségesei október 9-én kezdték el támadni a kurdok lakta területeket, 120 kilométer hosszan a határ mentén. A támadásban több százan meghaltak és 300 ezer ember kényszerült elhagynia az otthonát.

Szocsiban Törökország és Oroszország megállapodott abban, hogy a kurd erőket kivonják a határ menti területekről, amelyek az orosz és szír katonai ellenőrzés alá kerültek.

Netanjahu: „Izrael határozottan elítéli a török inváziót”

A zsidó állam egyben kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd népnek – nyilatkozta az izraeli miniszterelnök.

Hotovely szerint Izrael aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az iráni támogatású erők kiterjeszthetik befolyásukat a térségre. Izrael már régóta harcol Irán szíriai jelenléte ellen.

„Izrael valóban érdekelt abban, hogy megőrizze a kurdok és már észak-szíriai kisebbségek jelenlétét, mint mérsékelt és nyugatbarát szereplőket”

– mondta Hotovely.

„Az észak-szíriai kurd uralom esetleges összeomlása Izrael szempontjából negatív és veszélyes forgatókönyv. Teljesen világos, hogy egy ilyen esemény a negatív szereplőket ösztönözné a térségben, Irán vezetésével”

– tette hozzá.

A múlt hónapban a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik tisztviselője arra kérte Izraelt, hogy tegyen lépéseket Törökország katonai beavatkozása ellen Észak-Szíriában.

A névtelenséget kérő tisztviselő történelmi okokra hivatkozva kifejtette, hogy a zsidó nép nem fogja magára hagyni a kurdokat az üldöztetésben.

„Izrael államnak arra kell törekednie, hogy véget vessen ennek a háborúnak, amelyben nőket és gyerekeket ölnek, civileket üldöznek el otthonaikból”

– mondta a tisztviselő a The Times of Israelnek.

„Biztos vagyok abban, hogy a zsidó nép jobban megérti a kurdok helyzetét, mert történelme nagy részében ilyen típusú veszélyek közt élt. Biztos vagyok benne, hogy nem fog mozdulatlan maradni, amikor régiónk a török terrorral néz szembe”

– tette hozzá a Szíriai Demokratikus Erők illetékese.

Trump és a kurdok: Izrael és az arabok is joggal aggódnak

Az a tény, hogy Szaúd-Arábia felvette a kapcsolatot eddigi ősellenségével, Iránnal, meg kellene ijessze Izraelt és a térség mérsékelt országait.