Kurd gyerekeket ápolnak Izraelben

Izraeli szervezetek kurdok tucatjait szállítják a zsidó államba, ahol megfelelő orvosi ellátásban részesülhetnek.

Miután tavaly a török hadsereg megtámadta az észak-szíriai Afrin városát, Aram és családja kénytelen volt az iraki területen található autonóm Kurdisztánba menekülni.

Kurd kislány Irakban. Fotó: Wikimedia commons/Dûrzan cîrano

Mikor Aram megérkezett, kiderült, hogy az akkor három és fél éves kisfiának, Ajwannak szívműtétre van szüksége. Egy amerikai orvos azt tanácsolta nekik, hogy próbálják meg a gyereket Izraelbe hozni, mert Irakban nem nem tudják elvégezni a műtétet.

„Nem féltem Izraelbe jönni, pedig figyelmeztettek, hogy elveszíthetem a szíriai útlevelemet”

mondta Aram a The Jerusalem Postnak.

Aram egy jeruzsálemi keresztény cionista szervezettel, a Sevet Achimmal vette fel a kapcsolatot, amely anyának és fiának vízumot szerzett, akik aztán Tel Hasomerbe utaztak a műtét miatt.

A Sevet Achim szervezet célja, hogy kritikus állapotú, nem izraeli gyereken segítsen. Idén már 41 iraki kurd gyereknek szereztek belépési engedélyt. A programjuk elsősorban a szívműtétekre fókuszál.

Minden egyes gyerek papírja a belügyminiszterhez kerül, akinek a személyes engedélye kell ahhoz, hogy egy kurd család Izraelbe repülhessen.

A legtöbb műtétet Dr. David Mishali végzi a Sebai Szafra gyerekkórházban. A doktor szerint a fejlődő országok gyakran akár hatvan évvel is le vannak maradva az egészségügy terén, így sokszor még a helyes diagnózist sem tudják felállítani.

De nem csak ez okoz gondot, hanem a nyelvi akadályok, ugyanis sok kurd nem beszél arabul.

A Sevet Achim biztosítja a családoknak, hogy szervezett látogatást tehessenek Jeruzsálembe.

„Nagyon hálás vagyok a sok segítségért, és különösen hálás vagyok azoknak az orvosoknak, akik megmentették a gyermekemet”

– mondta Aram.